تفاوت خواب و رویا چیست؟
تفاوت خواب و رویا را می توان به این طریق توضیح داد که رویا یک جریان، اتفاق و روند است که داخل خواب اتفاق می افتد. بنابراین وقتی شخصی اظهار می کند که خواب دیده است باید این مفهوم در ذهن متبادر شود که: رویا دیده است و خواب دیدن عملا اتفاق نمی افتد بلکه خواب یک فرآیند است که در طول شبانه روز رخ می دهد.
به تصاویر خیالی، که گاهی با روایت مشخص و گاهی بدون روایت، هنگام خواب دیدن در ذهن فرد نمایش داده میشود، رویا میگویند. اکثر خوابها شامل مجموعهای از تصاویر، ادراک و عواطف است که میتواند دلپذیر و هیجانانگیز یا کسالتآور و حتی وحشتناک باشد. منبع
محتویات فهرست
تفاوت خواب و رویا چیست؟
تفاوت خواب و رویا را می توان به این طریق توضیح داد که رویا یک جریان، اتفاق و روند است که داخل خواب اتفاق می افتد. بنابراین وقتی شخصی اظهار می کند که خواب دیده است باید این مفهوم در ذهن متبادر شود که: رویا دیده است و خواب دیدن عملا اتفاق نمی افتد بلکه خواب یک فرآیند است که در طول شبانه روز رخ می دهد. رویا دیدن در خواب موضوع مهم و همیشه بحث برانگیزی میان متخصصان و روانشناسان بوده است که هنوز به اتفاق نظر بابت آن نرسیده اند.
برای درک تفاوت تفاوت خواب و رویا باید این را در نظر بگیرید که رویا دیدن در خواب برای همه افراد در زندگی – دست کم یک مرتبه رخ می دهد و انسان ها همواره خواب های مختلفی می بینند. یکی از وجه های تمایز تفاوت خواب و رویا این است که رویاها می توانند به چند دسته تقسیم شوند. برخی از آنها که شامل اتفاقات و رویداد ها یا شامل احساسات بد هستند تحت عنوان کابوس شناخته می شوند. برخی از آنها رویای صادقه هستند که احساس خاصی را در انسان بر می انگیزند و خبر از وقوع ِواقعه ای را می دهند که نوعی پیش گویی حساب می شود و بسیاری از مردم به همین سبب پس از دیدن یک خواب در پی ِمعنی آن می گردند تا بتوانند تصاویری را که دیده اند بهتر درک کنند. این در حالی است که بسیاری از مردم و کارشناسان بر این عقیده هستند که رویاها سناریو هایی هستند که در بیداری فرد توسعه پیدا نکرده اند و امکان وقوع آنها در زندگی ِواقعی وجود ندارد. به همین دلیل افراد سعی می کنند در رویا به دنبال ِآن باشند.
تعریف رویا
با درک تفاوت خواب و رویا می توان برای هر کدام یک تعریف مشخص ارائه کرد.
رویا در هنگام خواب عمیق ِانسان رخ می دهد، یعنی مر حله آر ای ام. برای اینکه بدانید این مرحله در خواب چیست پیشنهاد می شود که در مورد آن داخل ویکی پدیا تحقیق کنید. یک تعریف کلی برای رویا این است که به واسطهی این فرآیند، ارتقا درک و فهم، آگاهی و شناخت و بروز احساسات انسان میسر می شود. رویاها لزوما تصاویر عجیب و غریب نیستند و می توانند حاوی اتفاق هایی باشند عادی، که در زندگی روزمرهی انسان رخ می دهد.
اما گروهی از افراد وجود دارند که اعتقاد دارند رویا باعث می شود درک انسان نسبت به موضوعات بالاتر رفته و همچنین مُردگان به این واسطه می توانند با افراد ِزنده ارتباط برقرار نمایند. بنابراین برای این گروه از افراد، تفاوت خواب و رویا معنی چندان ویژه ای ندارد و آنها به رویا دیدن به چشم یک عمل مقدس نگاه می کنند که به عنوان «وحی» برای آنها قلمداد می شود و می توانند جهت ارتباط با حال، گذشته و آینده از آن استفاده کنند.
خواب چیست؟
شاید برای درک تفاوت خواب و رویا، شناختن خواب چندان برای کلیهی آدم ها سخت و پیچیده نباشد. خواب از دیدگاه کلی و منطقی، حالتی است که آدمیزاد امکان درک محیط اطراف خود را ندارد و نمی تواند در به کارگیری محیط اطرافش موفق عمل کند. پایین بودن سطح هوشیاری در این حالت کاملا طبیعی است و تمامی عضلات و احساسات بدن از فعالیت معمول فارغ می شوند. در این حالت انسان زنده است اما رفتار های رایج در زمان بیداری را از خود نشان نمی دهد. گفته می شود که در زمان خواب فعالیت بدن تغییر می کند. به این معنا که توهم بینایی به جای دیدن تصاویر واقعی در ذهن انسان جای می گیرند و این موضوع در مبحث تفاوت خواب و رویا زمانی به اهمیت ِبالایی می رسد که نظریه فروید را در نظر بگیریم. فروید می گوید که خواب بسیار مهم است. به این دلیل که میل های سرکوب شده در بیداری را به صورت نمادین به فرد نشان می دهد. این تصاویر در بخش خودآگاه قرار ندارند و در ناخودآگاه ثبت می شوند. این در حالی است که به نظر یونگ، آینده و پیش بینی آن تنها به واسطهی خواب میسر می شود زیرا خوابی که هر فرد در طول زندگی اش می بیند به شخصیت او وابسته است. این جزئیاتِ مربوط به شخصیت یک فرد همان مسائلی هستند که او از توجه به آنها خودداری کرده است.
انواع خواب و انواع رویا
همانطور که در مورد تفاوت خواب و رویا توضیح داده شد، یک تفاوت اساسی در موضوع تفاوت خواب و رویا این است که رویا انواع مختلفی دارد اما خواب خیر. خواب تنها دارای مراحل مختلف است.
- رویا پردازی: در تفاوت خواب و رویا پردازی، وجه تمایز در مورد خواسته ها و آرزوها و امیالی است که در زندگیِ واقعی ِیک فرد کنار گذاشته می شوند و شخص – به هر دلیلی – به آنها نمی رسد. رویا پردازی به تعبیری، می تواند رها کردن تخیل نیز نام بگیرد. در چنین حالتی شما احساسات ِبی غم و فارغ از مشکل را تصور خواهید کرد.
- بیداری غلط: این نوع خواب ها مرز بسیار باریکی با واقعیت دارند. طوری که شما وقتی بعد از دیدنِ آنها از خواب بیدار می شوید حس نمی کنید که رویا دیده باشید. مثلا رویای بیدار شدن و انجام کارهای روزمره و ناگهان بیدار شدن از خواب.
- خواب های شفاف: این نوع رویا در تفاوت خواب و رویا زمانی اتفاق می افتد که فرد می داند در حال خواب دیدن است و نمی تواند بیدار شود. پس کنترل رویا را شخصا به دست می گیرد.
- کابوس: تکلیف کابوس ها نیز مشخص است. رویاهای سیاه، ترسناک و تحریک کننده عواطف انسان را می توان در این دسته قرار داد. انسان اغلب پس از دیدن کابوس ها سریعا از خواب می پرد.
خواب و رویا از دیدگاه روانشناسی
داستان تفاوت خواب و رویا و ماهیت رویا مانند یک امر مسلم نیست. در اصل شبیه روز و شب نیست که بتوانیم با قاطعیت بگوییم: روز روشن است و شب سیاه! روانشناسان دیدگاه های مختلفی در مورد تفاوت خواب و رویا دارند. در این مطلب به برخی از آنها -یعنی فروید و یونگ – اشاره کردیم. اما نظریه های ارائه شده در مورد تفاوت خواب و رویا اغلب تفاوت های اساسی با یکدیگر دارند. اجماع بر سر ماهیت خواب، سالهای سال است که به نتیجه نرسیده است و تحقیقات در مورد ِآن همچنان پابرجاست. به همین دلیل است که اغلب شما مجبورید تا نظریهی كارشناسان خواب و روانشناسان را مطالعه کنید و دنبال کننده مباحث ِمرتبط در این زمینه باشید تا به یک توافق نظر کلی برسید.
سوالات متداول
تفاوت خواب و رویا چیست؟
تفاوت خواب و رویا را می توان به این طریق توضیح داد که رویا یک جریان، اتفاق و روند است که داخل خواب اتفاق می افتد، بلکه خواب یک فرآیند است که در طول شبانه روز رخ می دهد.
خواب چیست؟
خواب از دیدگاه کلی و منطقی، حالتی است که آدمیزاد امکان درک محیط اطراف خود را ندارد و نمی تواند در به کارگیری محیط اطرافش موفق عمل کند.
کابوس چیست ؟
رویاهای سیاه، ترسناک و تحریک کننده عواطف انسان را می توان در این دسته قرار داد. انسان اغلب پس از دیدن کابوس ها سریعا از خواب می پرد.
دیدگاهتان را بنویسید