چله های ارتباط یا چله نشینی چیست؟ | انواع چله نشینی و راه های ارتباط
در فرهنگ های مختلف، چله های ارتباط انجام می شود اما روش های انجام آن متفاوت است و در برخی فرهنگ ها با انجام برخی روش های عجیب و غریب سعی در تزکیه نفس دارند که در اسلام ابداً توصیه نمی شود؛ از جملهی آنها میتوان به نشستن روی میخ اشاره کرد
محتویات فهرست
چله نشینی خلوت چهل روزه
به چله های ارتباط، چله نشینی خلوت چهل روزه گفته می شود که هدف آن به دست آوردن حداقل خلوص می باشد. این شیوهی ریاضت کشیدن در فرهنگ های مختلف – با تغییرات زمان و شیوهی اجرا – یک هدف دارد. برخی از مردم آن را توصیهای از جانب پیامبر اسلام می دانند که فرمودهاند با چهل روز هموار کردن خلوص خدا بر خود می توان چشمه های حکمت را مشاهده نمود که از زبان ِ یک فرد جاری می شود.
تعریف لغوی چله
تعریف چلّه و چلّه نشینی:الف- معنای لغوی: چلّه در لغت، چهل روزی است که درویشان و مرتاضان، برای ذکر و فکر و طاعت و عبادت و خلوت برمی گزینند. چله نشینی، معتکف شدن، برای انجام ریاضات و عبادات چهل روزه ، گوشه انزوا گرفتن ، ترک لذایذ دنیوی گفتن و در گوشة خلوتی، به عبادت مشغول بودن است ، در تداول عامه، کنایه از : خانه نشستن و کم معاشرت بودن و از دوستان کناره گرفتن است. منبع
برخی نیز به این جمله مربوط به چله های ارتباط اعتقاد ندارند و آن را یکی از جمله روش هایی می دانند که بعدها در اسلام وارد شده است و هیچ گونه توصیه یا سفارش ِمستقیم به انجام ِآن در دین وجود ندارد. با این حال، برای چله های ارتباط گفته ها فراوان است و علاقه مندان ِخاص خود را دارد. اگر قصد دارید که در صف این علاقه مندان قرار بگیرید و دست کم یک بار آن را امتحان کنید، باید در مورد آن اطلاعات داشته باشید. توصیه می کنیم که این مطلب را تا انتها مطالعه نمایید تا بتوانید درک و دانش درستی در مورد این شیوهی عبادت داشته باشید.
آشنایی با چله های ارتباط
در ابتدای این مطلب در مورد این موضوع صحبت کردیم که در فرهنگ های مختلف، چله های ارتباط انجام می شود اما روش های انجام آن متفاوت است و در برخی فرهنگ ها با انجام برخی روش های عجیب و غریب سعی در تزکیه نفس دارند که در اسلام ابداً توصیه نمی شود؛ از جملهی آنها میتوان به نشستن روی میخ اشاره کرد که برای اکثر افراد موضوعی شناخته شده است. برخی دیگر نیز با آویزان شدن از سقف یا غذا نخوردن به این روش روی می آورند که عملا جز آسیب به بدن هیچ سودی در بر ندارد.
انواع چله نشینی و راه های ارتباط با خدا
برای اینکه بدانید دقیقا کدامیک از روش های چله های ارتباط را انتخاب کنید باید بدانید که هر روش غیر عادی و غیر معمول قابل نفی است. برخی از این چله نشینی ها جهت تقویت ارتباط با خدا در نظر گرفته می شوند و حتی لازم نیست که شما عملا در یک اتاق بنشینید و از کلیهی مردم دوری کنید تنها به این بهانه که می خواهید خلوص تان را افزایش دهید.
- چله های ارتباط به شیوهی حرف نزدن یا کم صحبت کردن: تکلیف این روش کاملا مشخص است. شما به عنوان فردی که این روش ِچله های ارتباط را انتخاب می کند، می توانید تا چهل روز در صورت ضرورت صحبت کنید، نه کمتر و نه بیشتر.
- دائم الوضو بودن: بسیاری از افراد این شیوهی چله های ارتباط را انتخاب می کنند. شما باید دائما وضو داشته باشید و در حین رساندن آب به بدن نیت خوبی داشته باشید، آرامش داشته باشید و پس از چهل روز ظاهری نورانی به دست خواهید آورد.
- تفکر: در این روش شما به مدت چهل روز باید به نعمت های خداوند در کل شبانه روز فکر کنید و در موردشان تدبر داشته باشید. این نوع ِتفکر باعث می شود تا به درون خود رجوع کنید و شکرگزاری را بیاموزید؛ این کار باعث می شود زندگی ِبهتری نیز داشته باشید. یکی از جالب توجه ترین مزایای این روش این است که از زبان بسیاری از بزرگان دین، به انجام آن توصیه شده است.
آداب چله نشینی چیست و آداب چله نشینی برای زنان
یکی از آداب چله های ارتباط است که وقتی یک روش را انتخاب می کنید به آن پایبند باشید. مثلا اگر ذکر و یاد خدا یا تفکر در نعمت های الهی برای چهل روز را انتخاب کردید، یک ساعت در روز به آن اختصاص دهید و بعد در باقیِ ساعت های روز به فکر مسائل دیگر باشید. ابدا اینطور نیست. در کل ساعات بیداری شما باید ذکر و تمرکز خود را روی آن موضوع اختصاص دهید و در غیر این صورت چرا به آن نوع ِخاصی از ریاضت گفته می شود؟ همچنین شما باید هر گونه مانع بین خود و خدا را از بین ببرید و در انجامِ آن مبادرت ورزید.
نکته: یکی از مواردی که در مورد چله های ارتباط خانم ها بیان می شود این است که آیا می توان در دوران قاعدگی نیز برخی عبادت های مخصوص این دوران را انجام داد؟ پاسخ مثبت است. انجام عبادت هایی مانند تفکر در نعمت های خداوند یا خواندن قرآن به مدت 40 روز جایز است و مشکلی ندارد. اما برخی از عبادت ها مانند نماز را نمی توان انجام داد و یک خانم در چنین شرایطی باید به جای خود نائب بگرید.
بهترین زمان چله نشینی و فواید چله نشینی
بهترین توصیه برای انجام این شیوهی عبادت و رسیدن به خلوص با چله های ارتباط است که دورهی زمانی را انتخاب کنید که از نظر روحی و فکری در شرایط متعادلی هستید یا دغدغه ی بسیار بزرگی در زندگی تان وجود ندارد که کل ذهن و فکرتان را درگیر کرده باشد.
از جمله فواید موثر بر زندگی پس از اتمام ِ آخرین روز چله های ارتباط همان گفتهی پیامبر اسلام است، یعنی چشمهی معرفتی که در دل تان جاری است از طریق زبان تان خود را نشان خواهد داد، باعث کسب آرامش بیشتر در زندگیتان خواهد شد و اجازه می دهد فردی باشید با اراده که جز در مواقع لازم صحبت نمی کند، همیشه شکر گذار است و می تواند بر بسیاری از خواسته های نفسانی اش غلبه کند. همین موارد سبک زندگی شما را تغییر خواهد داد.
چله نشینی درویشان و رمز چله نشینی
رمز و راز عدد 40 و به نوعی مقدس بودن ِآن بر کسی پوشیده نیست. چه در دین اسلام و چه در فرهنگ ها و ادیان مختلف، این عدد بسیار خاص و ویژه است. شاید بتوان این دورهی زمانی را مدت زمان خاصی به حساب آورد که انسان را از هرگونه افکار منفی و گناه دور می کند. مانند خوردن دارو در سر ساعتی مشخص که اگر برای آن اقدام نکنید، بهبود نخواهید یافت. بنابراین تنها در چهل روز ریاضت کشیدن، شما می توانید نهایت خلوص را تجربه کنید.
خطرات چله نشینی
در پایان بهتر است به عوارض چله های ارتباط هم گریزی بزنیم. اگر به چهل روز نخوردن غذا یا قرار دادن بدن در سخت ترین شرایط روی آورید، قطعا چله های ارتباط سراسر ضرر و زیان خواهد بود. در غیر این صورت خیر، مثلا تفکر در آفرینش و نعمت های خدا یا کم صحبت بودن چه عوارضی می توانند داشته باشند؟ قطعا هیچ!
سوالات پرتکرار
چله نشینی چیست ؟
چله نشینی خلوت چهل روزه گفته می شود که هدف آن به دست آوردن حداقل خلوص می باشد.
چله نشینی از دید پیامبر چیست؟
برخی توصیهای از جانب پیامبر اسلام می دانند که فرمودهاند با چهل روز هموار کردن خلوص خدا بر خود می توان چشمه های حکمت را مشاهده نمود که از زبان ِ یک فرد جاری می شود.
آداب چله نشینی چیست؟
یکی از آداب چله های ارتباط است که وقتی یک روش را انتخاب می کنید به آن پایبند باشید. مثلا اگر ذکر و یاد خدا یا تفکر در نعمت های الهی برای چهل روز را انتخاب کردید
2 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
اداب چله نشینی چیست ؟
سلام وقت بخیر دوست عزیز
در کتابهای صوفیه، آدابی برای چلهنشینی بیان شده است. اجازه و نظارت استاد، طهارت بدن، دائم الوضو بودن، سکوت، روزه یا کمخوری، خلوص نیت، مداومت بر ذکر، حضور قلب و آمادگی جسمی و روحی، از آن جمله است.