ریاضت کشیدن یعنی چه؟ و چه خطراتی دارد؟
حرف و حدیث ها در مورد ریاضت کشیدن بسیار است. اغلب افراد در مورد آن نظرات منفی دارند ولی عده ای دیگر معتقدند که این شیوه کمک می کند تا روح و نفس انسان متعالی شود. در این مطلب بدون داشتن دیدگاه صرفا منفی یا صرفا مثبت قرار است در این مورد صحبت کنیم.
ریاضت در اصطلاح یعنی: تحمل رنج و مشقت و از نظر جسمانی خود را در محدودیت قرار دادن و در قبال آن به یک توانمندی های روحی رسیدن. منبع
محتویات فهرست
ریاضت کشیدن
اگر از مرتاضان و بسیاری از کسانی که ریاضیت کشیدن را بر خود هموار می کنند بپرسید، آنها یک دلیل قاطع و روشن را برای شما بیان می کنند و آن هم این است که انجام سخت ترین کارها برای رسیدن به مطلوب ممکن شود. یعنی نفس را به آن مرحله ای برسانیم که هرچه بخواهد بتواند به دست آورد و به جایگاه رفیعی برسد که هر شخصی به راحتی نمی تواند به آن دست پیدا کند. حرف و حدیث ها در مورد ریاضت کشیدن بسیار است. اغلب افراد در مورد آن نظرات منفی دارند ولی عده ای دیگر معتقدند که این شیوه کمک می کند تا روح و نفس انسان متعالی شود. در این مطلب بدون داشتن دیدگاه صرفا منفی یا صرفا مثبت قرار است در این مورد صحبت کنیم و حقایقی که در این رابطه وجود دارد را ارائه نماییم. بنابراین با ادامه این مطلب همراه باشید.
ریاضت کشیدن مرتاضان
رایج ترین ذهنیتی که در مورد ریاضت کشیدن وجود دارد این است که مرتاضان هندی تنها گروهی هستند که رو به انجام این کار می آورند و در حقیقت به خاطر هموار کردن رنج و سختی های عجیب و غریب به این نام معروف هستند. در واقع نمی توان مرتاض بود و رو به انجام کارهای سخت و طاقت فرسا – برای انسان عادی – نیاورد. اما این ریاضت ها چه هستند؟ نشستن روی میخ شاید رایج ترین ریاضت باشد که در مورد ِمرتاضان هندی بیان می شود. اما این تنها وجه ماجرا نیست. خوردن میخ و شیشه، خوردن موادی که به نجاسات معروف هستند، خوردن فقط یک بادام در کل روز و نگه داشتن گرسنگی، سکوت چندین ساله و صحبت نکردن، غذا نخوردن، خوابیدن روی میخ، حبس کردن نفس در سینه برای مدت طولانی که باعث می شود پس از چند دقیقه تصور شود که زنده نیستند و آنها را داخل یک قبر قرار می دهند تا اینکه پس از مدتی – مثلا یک هفته – قبر را باز می کنند و او را زنده می یابند. تک تک این ریاضت های عجیب و غریب برای تزکیه نفس است که توسط مرتاضان هندی انجام می شود.
هرگز به هیچ فردی برای هموار کردن سختی جهت تزکیه نفس – مخصوصا در ادیان الهی – توصیه نمی شود تا چنین راهکار های عجیب و غریبی را انجام دهند یا حتی امتحان کنند. سایر راهکارهایی که برای تزکیه نفس وجود دارد مانند کم سخن گفتن، اختصاص زمان بیشتر به عبادت و خواندن کتاب های آسمانی در ساعت مشخصی از روز – اگرچه در نوع خود «ریاضت» به حساب نمی آیند – اما در واقع راهکار هایی هستند که به جسم و جان افراد آسیبی وارد نمی کنند و در مقابل کمک می کنند او نسبت به سایر افرادی که به میزان کمتری این اعمال را انجام می دهد، تغییرات و تمایزاتی داشته باشد.
آثار ریاضت
هنگامی که در مورد آثار ریاضت صحبت می کنیم باید بررسی کنیم و ببینیم که دقیقا کدام نوع از آن مورد نظر ماست. معنوی لغوی ریاضت کشیدن یعنی ممارست. بنابراین به خرج دادن تکرار و تمرین در یک عمل خاص را رضایت می گویند. این کار از آن حیث مهم است و دارای اثر ِخاصی رو تن و روح انسان است، که راحت نیست. به عنوان مثال شما ورزش را در روتین زندگی تان قرار می دهید و طبیعی است که با یک یا دو روز ورزش کردن به نتیجه نمی رسید. بنابراین نیاز به تمرین و ممارست دارید. این «ممارست» همان چیزی است که شما را از دیگران نسبت به انجام عملِ ورزش متمایز می کند. داستان ِریاضت کشیدن نیز چنین است اما باید به نوع ِآن نیز دقت شود و هر نوع عمل عجیب و نامناسبی – مانند آنچه که در مورد مرتاض ها توضیح داده شد – به منزلهی رنجی که باعث تزکیهی نفس می شود قلمداد نشود. در حقیقت مرتاض ها هستند که این روش ها را راهی برای عروج و رسیدن به ملکوت می دانند اما در حقیقت اتفاقی که رخ می دهد تنها آسیب به جسم و جان آنها است و هیچ نوع قدرت خاصی به آنها منتقل نخواهد شد. در اصل، نوع مشقتی که فرد انتخاب می کند تا به واسطهی آن به توانمندی های ویژه برسد موضوعی است که هر شخص باید طبق عقل و منطق در مورد آن تصمیم گیری کند و به نتیجه برسد که آیا قصد دارد به آن شیوه مسیر کمال را طی کند یا خیر.
انواع ریاضت
ریاضت کشیدن دو نوع مختلف دارد. یکی ریاضت مطلق است که هر راهی انتخاب شود تا به واسطهی آن بتوانیم روح خود را متعالی کرده و به مرتبه های عالی برسیم. بنابراین هر راه مشقت برانگیزی می تواند در این دسته جای بگیرد. ادعای طرفداران این روش این است که پس از مدتی انسان به توانمندی های ویژه و خارق العاده ای می رسد و می تواند به هرچه که اراده می کند، دست یابد. همچنین مخالفان این روش اذعان می کنند که اغلب روش هایی که در این شیوه از ریاضت کشیدن وجود دارد موسوم به راه حل هایی است که کرامت انسان را از بین می برد، باعث می شود که انسان از مرتبهی خود پایین تر باشد. ریاضت های غیر شرعی مرتاضان هندی، از جملهی این روش ِتزکیه نفس – به گفتهی آنها – است. گروه دوم ریاضت ها به آن گروهی اطلاق می شود که معیار های شرعی و منطقی داخل ِآنها حکمفرما است. بنابراین در صادر کردن باید و نباید های این روش تنها عقل است که حکم می کند چه کاری باید انجام شود. یک نمونه بارز آن – به طور خاص در دین اسلام – پرهیزگاری است که از طرف معصومین نیز به انجام آن سفارش شده است. یکی از آنها روزه است که در مقایسه با روش های نامبرده در مورد ریاضت مطلق کاملا متفاوت است و بسیار منطقی به نظر می رسد.
خطرات ریاضت
خطرات ریاضت مطلق بسیار زیاد است. از به وجود آمدن مشکل در سیستم گوارشی گرفته تا از دست دادن هوشیاری و عدم امکان انجام زندگی عادی از جمله مواردی هستند که اثر سوء بر روی جسم و جان یک شخص می گذارند و او را به مرز دیوانگی می کشانند. به همین دلیل توصیه می شود که ابداً به سراغ این روش نروید و به جای آن ریاضت منطقی و شرعی را دنبال کنید.
سوالات متداول
چه گروهی ریاضت کشیدن را انجام میدهند ؟
رایج ترین ذهنیتی که در مورد ریاضت کشیدن وجود دارد این است که مرتاضان هندی تنها گروهی هستند که رو به انجام این کار می آورند و در حقیقت به خاطر هموار کردن رنج و سختی های عجیب و غریب به این نام معروف هستند.
ریاضت به چه معنی میباشد ؟
معنوی لغوی ریاضت کشیدن یعنی ممارست. بنابراین به خرج دادن تکرار و تمرین در یک عمل خاص را رضایت می گویند.
چند نوع ریاضت کشیدن داریم ؟
ریاضت کشیدن دو نوع مختلف دارد. یکی ریاضت مطلق است و گروه دوم ریاضت ها به آن گروهی اطلاق می شود که معیار های شرعی و منطقی داخل ِآنها حکمفرما است.
دیدگاهتان را بنویسید