هیپنوتیزم
محتویات فهرست
- 1 هیپنوتیزم
- 2 هیپنوتیزم از نظر آرتور ربر
- 3 هیپنوتیزم
- 4 هیپنوتیزم چیست؟
- 5 ما در طول روز هیپنوتیزم می شویم؟
- 6 آیا هیپنوتیزم همان خواب است؟
- 7 آرامش عمیق هیپنوتیزم نقطه جذابی است
- 8 چرا تلقین پذیری در حالت هیپنوتیزم افزایش پیدا میکند؟
- 9 چه احساسی در زمان هیپنوتیزم وجود می آید؟
- 10 نشانه های هیپنوتیزم چیست؟
- 11 سخن پایانی
هیپنوتیزم
هیپنوتیزم چیست؟ شاید هنوز بسیاری از شما ندانید که معنای واقعی هیپنوتیزم چیست اگرچه بسیاری از شما تاکنون با این واژه آشنا شده اید اما هنوز درک درستی از آن ندارید. این به این دلیل است که منابع زیادی وجود ندارد که شما را بتواند به خوبی با این مفهوم آشنا کند. به همین دلیل مفاهیم و تعریف بسیار سطحی از آن شکل گرفته است و موجب شده است که باورهایی بسیار غلط و اشتباه و یا باورهایی ناقص از هیپنوتیزم شکل بگیرد. به همین دلیل لازم است که به خوبی شما را مفهومی دقیق و کامل از این واژه و این عمل برسانیم.
هیپنوتیزم از نظر آرتور ربر
هیپنوتیزم
یکی از افرادی که در زمینه هیپنوتیزم اطلاعات بسیار زیادی دارد و از بزرگترین محققان این حوزه محسوب می شود آرتور ربر می باشد. این شخص در لغت نامه روانشناسی خود در مورد هیپنوتیزم می گوید که بسیاری از افراد در رابطه با این واژه دچار سردرگمی می شوند. در واقع از نظر ربر هیچ واژه ای به اندازه هیپنوتیزم نمی تواند گنگ و نامفهوم باشد. دلیل آنهم این است که این واژه و عملکرد کاری هیپنوتیزم دقیقا به ساختار مغز انسان مربوط است و مغز انسان دارای ساختاری پیچیده و تا حدودی غیر قابل توضیح است.
اما شاید بشود تعریفی بسیار ساده در مورد هیپنوتیزم ارائه کرد. ساده ترین تعریفی که می شود ارائه کرد این است که هیپنوتیزم نوعی آرامش درونی و متمرکز می باشد، در این روش خودآگاه انسان را می شود کنار زد و از این طریق می شود به ناخودآگاه دسترسی پیدا کرد. شاید مهمترین نقطه قوت برای هیپنوتیزم همین باشد که شما می توانید از طریق آن به راحتی با ناخودآگاه ارتباط برقرار کنید، اما باید بدانید که خود ناخودآگاه دارای تعریفی یکپارچه نیست و هنوز ناخودآگاه برای بشر به اندازه کافی معنا و مفهوم مشخص ندارد.
ما در مورد ناخودآگاه همین قدر می دانیم که بسیاری از رفتارها، عادت ها و ترس ها و باورهایی که داریم به آن بخش مربوط می شود. بخشی که ما را کنترل می کند اما به صورت طبیعی ما نمی توانیم آن را کنترل کنیم. به همین دلیل باید برای کنترل آن به آن بخش دسترسی پیدا کنیم و هیپنوتیزم می تواند یکی از راه های ساده برای برقرار ارتباط با آن بخش باشد. البته اینکه می گوییم ساده به معنای این نیست که در دسترس است به این معنا است که نسبت به سایر روش های دیگر در دسترس تر می باشد.
هیپنوتیزم چیست؟
اگر بخواهیم هیپنوتیزم را به چیزی تشبیه کنیم باید بگوییم عملکرد هیپنوتیزم مانند عملکرد لیزر می باشد و لیزر چگونه کار می کند؟ با استفاده از تمرکز ور بر روی بخشی یا چیزی، خوب هیپنوتیزم هم دقیقا همین کار را می کند. یعنی تمرکز حواس انسان بر روی چیزی، که در این جا ناخودآگاه می باشد. زمانی که شما بر روی ناخودآگاه خود تمرکز می کنید و تمامی حواس خود را معطوف به این بخش می کنید می توانید راحت تر به درون خود دستیابی پیدا کنید و مسائل درونی خود را با سرعت بیشتری حل و فصل کنید.
نکته ای که باید به شما بگوییم تا بهتر درک کنید که هیپنوتیزم چیست این است که توجه و تمرکز محدود بر روی یک چیزی تنها از طریق هیپنوتیزم اتفاق نمی افتد. فرض کنید شما به تماشای فوتبال علاقه دارید، زمانی که یک مسابقه فوتبال شروع می شود شما تمام حواس خود را به آن مسابقه می دهید. در این حالت شما در حال تجربه نوعی از هیپنوتیزم هستید. اما به جای اینکه به مسائل درونی خود و اصلاح آنها تمرکز کنید به یک مسابقه فوتبال تمرکز کرده اید که برای شما و درون شما هیچ کاربرد مشخصی ندارد، اما به هر حال نوعی هیپنوتیزم محسوب می شود.
ما در طول روز هیپنوتیزم می شویم؟
بله ما در طول روز بارها و بارها هیپنوتیزم را تجربه می کنیم اما نه بر روی مسائل درونی بلکه بر روی مسائل بیرونی، شما غرق در کاری می شوید، غرق در ساخت و یا تولید چیزی هستید، در حال انجام کارهای روزمره خود هستید و به صورت ناخودآگاه غرق شده اید و دیگر به چیزی به غیر از کار خود توجه نمی کنید، در این شرایط شما کاملا هیپنوتیزم شده اید و تمام حواس خود را محدود و متمرکز بر روی همان کار خود کرده اید. این حالتی از هیپنوتیزم است که شما همیشه در حال تجربه آن هستید بدون آنکه متوجه شوید.
آیا هیپنوتیزم همان خواب است؟
ما دیده ایم که در زمان انجام هیپنوتیزم درمانگر و بیمار در کنار هم هستند. بیمار خوابیده است و درمانگر در حال پرسیدن سوالاتی از او می باشد. چشمان بیمار بسته است و همه چیز تحت کنترل درمانگر به نظر می رسد. در این شرایط شاید شما فکر کنید که کسی که در حال هیپنوتیزم شدن است به خواب رفته است. باوری که وجود دارد این است که فرد در خواب فرو رفته است اما می تواند سوال های درمانگر را پاسخ دهد.
در حالی که این باوری غلط است، کسی که هیپنوتیزم می شود خواب نیست، او کاملا هوشیار می باشد. به محیط اطراف خود کاملا هوشیار است، صداها را می شوند و حتی در حالتی که چشمانش بسته است می تواند متوجه تغییرات نور در فضای اتاق شود. اما نکته مهم این است که همه تمرکز و حواس او بر روی چیزی متمرکز می باشد. به این ترتیب به این راحتی ها چیزی نمی تواند ذهن او را به خود مشغول کند و یا حواس او را به خود جلب و از نقطه تمرکزی که کرده است به جای دیگری پرت کند.
آرامش عمیق هیپنوتیزم نقطه جذابی است
بسیاری از افرادی که هیپنوتیزم را تجربه کرده اند وقتی با این سوال روبرو می شوند که هیپنوتیزم چیست هیچ تعریفی نمی توانند ارائه دهند. اما زمانی که از آنها می خواهیم حالت خود را توصیف کنند می گویند یک حالت آرامش عمیق درونی. این توصیف مشترکی است که همه افراد از هیپنوتیزم دارند. در این شرایط فرد کاملا غوطه ور در یک شرایط خاص می باشد. همه هدف و حواس خود را بر روی درون خود متمرکز کرده است و آنقدر در این تمرکز غرق شده است که به راحتی حواسش به چیز دیگری پرت نمی شود.
چرا تلقین پذیری در حالت هیپنوتیزم افزایش پیدا میکند؟
دلیل افزایش میزان تلقین پذیری در هیپنوتیزم چیست؟ بسیاری از افراد در زمانی که در هیپنوتیزم هستند تلقین پذیری بالایی پیدا می کنند. اینکه می گوییم بسیاری از افراد به این دلیل است که هیچ چیزی مطلق نیست، اما چیزی که مشخص است این است که وقتی فردی به هیپنوتیزم می رود قدرت تلقین پذیری او افزایش می یابد. اما دلیل این امر چیست؟ در این شرایط فرد می تواند به راحتی همه چیز را باور کند چرا که دسترسی به ناخودآگاه بیشتر می شود.
چه احساسی در زمان هیپنوتیزم وجود می آید؟
در این شرایط فرد به خوبی به محیط اطراف خود آگاه است اما نمی تواند حواس خود را به سمت محیط اطراف خود و تغییراتی که به وجود می آید جلب کند. در این شرایط فرد در یک آرامش عمیق قرار دارد و در بدن و اندام خود احساس کرختی و بی حسی می کند. هرچند به خوبی می تواند اندام خود را تشخیص دهد اما دچار یک حس کرختی است که آزار دهنده نمی باشد و با کرختی و بی حالی خستگی تفاوت دارد. بیشتر یک رهایی از بدن را تجربه می کند.
نشانه های هیپنوتیزم چیست؟
هر عملی که شما را از دنیای اطراف خود دور کند و تمامی حواس شما را به چیزی معطوف نماید هیپنوتیزم می باشد. این عمل می تواند به صورت اختیاری صورت بگیرد و یا اینکه می تواند بر اساس طی فرایندی زیر نظر یک پزشک صورت بگیرد. به هر حال باید بدانید که این امر می تواند موجب شود که شما به صورت کامل بر روی مسئله ای خاص متمرکز شوید. به همین دلیل برای درک بهتر این شرایط شما نیاز دارید که نشانه هایی که این کار دارد را به خوبی بدانید.
هیپنوتیزم دارای نشانه های مختلفی می باشد. اما می شود به صورت کلی نشانه های هیپنوتیزم را به چهار دسته مختلف تقسیم بندی کرد. در این بخش قصد داریم این نشانه های قطعی و حتمی در هیپنوتیزم را به شما معرفی کنیم تا به خوبی متوجه شوید که چه زمانی فردی که در برابر شما قرار گرفته است به هیپنوتیزم رفته است و چه زمانی شما باید مراحل هیپنوتیزم را ادامه دهید تا فرد درگیر هیپنوتیزم شود و به خوبی با ناخودآگاه خود ارتباط برقرار می کند:
- افزایش آرامش: در این شرایط فرد با آرامش درونی کاملی روبرو شده است. اگر دردهای معمولی در نقاط مختلفی از بدن دارد، دیگر به دست فراموشی سپرده شده است، اگر فرد دچار بی طاقتی و اضطراب بوده است در این حالت دیگر نشان های از بی طاقتی و یا اضطراب را در او مشاهده نمی کنیم. در این شرایط فرد کاملا آرام بوده و چیزی نمی تواند او را مضطرب و یا نگران کند.
- افزایش قدرت تلقین پذیری: فردی که به هیپنوتیزم رفته است دچار قدرت تلقین پذیری بسیار بالایی می شود. چرا که به صورت کامل با ناخودآگاه در ارتباط می باشد و هر چیزی را می تواند بر روی ناخودآگاه خود ثبت کند. به همین دلیل یکی از نشانه های بسیار مهم در این بخش قدرت تلقین پذیری است. اگر می خواهید امتحان کنید به او بگویید که دستش میخارد، قطعا دست خود را می خاراند. این قدرت می تواند خطرناک باشد. به همین دلیل بسیاری از افراد از این ویژگی سو استفاده می کنند و سعی می کنند که با بردن فرد به حالت هیپنوتیزم مواردی را به او القا کنند که حقیقت ندارد.. به همین دلیل شما باید همه حواس خود را جمع کنید که توسط چه کسی و با چه هدفی قرار است وارد این شرایط شوید. اگر به کسی اعتماد ندارید و یا دلیل رفتن به این حالت را نمی دانید از انجام این کار توسط هر کسی اجتناب کنید تا مورد سو استفاده قرار نگیرید.
- افزایش قدرت تجسم: از دیگر نشانه های بسیار مهم در هیپنوتیزم می باشد. فرد می تواند هر چیزی را تصور کند حتی با جزئیات در مورد مکان هایی صحبت می کند که تا کنون به آن مکان ها ورود هم نکرده است و هیچ شناخت قبلی نسبت به آن مکان نداشته است. باید بدانید که قدرت تجسم ما در این شرایط به اندازه بالایی می رود که ما آنچه را که می بینیم به اندازه یک تجربه واقعی برای ما دارای عینیت می باشد. از همین رو باید بدانید که در صورتی که با چنین شرایطی روبرو شدید حتما در هیپنوتیزم قرار دارید. این واقعیت برای شما به قدری قابل لمس می باشد که به سختی می توانید عدم حقیقی بودن آن را تشخیص دهید. به همین دلیل است که شما در این حالت معمولا همه چیز را با جزئیات بسیار زیادی می توانید توضیح دهید به قدری که گویی دقیقا همان جا حضور دارید.
- توجه محدود شده: در این شرایط فرد فقط بر روی چیزی تمرکز و توجه می کند که شما به عنوان درمانگر از او می خواهید. هر چیزی خارج از حیطه آن چه شما می خواهید مورد توجه این فرد قرار نخواهد داشت. اگر اتفاقاتی که تاثیرات فیزیکی ندارند در این شرایط رخ دهند نمی توانند موجب برهم خوردن تمرکز فرد شوند. البته اگر هیپنوتیزم به قدری عمیق شده باشد که فرد به صورت مطلق از دنیای اطراف خود دور شده باشد امکان دارد حتی برخی از تاثیرات فیزیکی وقایع اطراف را هم متوجه نشود. به صورت کلی اما نسبت به تغییر نور و یا کاهش و افزایش دما تا اندازه قابل توجه واکنشی نشان نمی دهد. فرد در این حالت متوجه این تغییرات می شود اما این تغییرات توان این را ندارند که حواس فرد را به خود جلب کرده و او را از موضوع اصلی خود منحرف سازند.
سخن پایانی
ما در این مطلب سعی کردیم به شما بگوییم که هیپنوتیزم چیست و چه ویژگی هایی دارد. اما نکته ای که باید به آن اشاره کنیم این است که تا زمانی که خود شما هیپنوتیزم نشوید نمی توانید به درک درستی از آن برسید و بعد از آن هم نمی توانید به اندازه ای روشن و قابل فهم آن را به دیگران توضیح دهید. شاید قابل لمس ترین راهی که بشود به واسطه آن هیپنوتیزم را به کسی توضیح داد این باشد که به او مواقعی که در انجام کاری غرق می شود را یادآوری کنید. چرا که نزدیک ترین تجربه ای که همه ما پیش از این تجربه کرده ایم همین درگیر شدن به کاری خاص و رها شدن تمام و کمال ذهن از سایر کارهای دیگر و اتفاقات دیگر می باشد. این تجربه ای است که همه ما در طول زندگی خود بارها و بارها داشته ایم.
دیدگاهتان را بنویسید