مراقبه
محتویات فهرست
مراقبه
مراقبه چیست؟ خیلی از ما در طول زندگی خود بارها و بارها نام مراقبه را شنیده ایم اما هرگز برای انجام آن اقدام نکرده ایم. شاید یکی از مهمترین دلایل این موضوع این باشد که از مراقبه به اندازه کافی شناخت نداریم، به همین دلیل برای انجام آن همیشه مردد هستیم و نمی دانیم آیا این کار را انجام دهیم یا خیر؟ از طرفی بسیاری از افراد که بر روی تردیدهای خود پا می گذارند نمی دانند که چگونه باید این کار را انجام دهند و برای انجام این کار باید چه شرایطی را فراهم کنند. به همین دلیل ما قصد داریم در این مطلب به مهمترین مواردی که به شما در این زمینه کمک می کند بپردازیم. هدف ما این است که در این مقاله راهنمای خوبی برای شما باشیم تا بتوانید به کمک این اطلاعات خود را در این زمینه افزایش دهید و راهکارهای مراقبه را فرا بگیرید.
چگونه مراقبه کردن را شروع کنیم؟
شاید در ابتدا برای شما اینطور به نظر برسد که مراقبه کردن امری بسیار سخت و پیچیده است و در نهایت برای شما نمی تواند فواید زیادی به همراه داشته باشد. به همین دلیل باید وارد این کار شوید و این کار را به صورت مداوم انجام دهید تا متوجه تاثیرات مثبتی که بر روی شما می گذارد بشوید تا رفته رفته برای انجام آن ترغیب شوید و این کار به یکی از مهمترین امور روزانه شما تبدیل شود. در ابتدا توصیه می کنیم روزانه دو دقیقه را به این کار اختصاص دهید. اگرچه این کار در این مدت زمان محدود و کم نمی تواند در زندگی شما تاثیر گذاری چندان قابل توجهی داشته باشد. اما در صورتی که این کار را انجام دهید و روزانه دو دقیقه وقت برای این کار در نظر بگیرید به این کار عادت کرده و بعد می توانید به راحتی زمان آن را افزایش دهید.
مراقبه چیست؟
مراقبه
مدیتیشن و یا مراقبه یکی از مهمترین روش ها برای آرامش درونی و حفظ تعادل در زندگی می باشد. بسیاری از افراد از طریق انجام همین کار به موفقیت های چشمگیری در زندگی خود دست یافته اند و توانسته اند به مرور زمان تبدیل به نسخه ای بهتر از خود گذشته شان شوند. به مراقبه مدیتیشن هم می گویند که شما برای انجام آن با روش ها و راه کارهای زیادی روبرو هستید. ما در این مطلب انواع روش های مراقبه را به شما خواهیم گفت و هر یک را شرح خواهیم داد.
مراقبه دارای دو شیوه عمده و عملی است که بسیار مورد توجه قرار گرفته و معمولا افراد برای مدیتیشن از یکی از این دو روش استفاده می کنند. هر یک از این روش ها هم دارای مزایا و فواید مخصوص به خود می باشد که ما در ادامه به طور کامل به فواید مراقبه خواهیم پرداخت. اما دو روش اصلی و عمده ای که می شود بر اساس آنها مدیتیشن را انجام داد عبارت هستند از:
- مراقبه یا مدیتیشن تمرکزی که یکی از شیوه های رایج مدیتیشن می باشد.
- مدیتیشن و یا مراقبه نظارت باز که اهمیت بسیار زیادی دارد.
مدیتیشن یا مراقبه تمرکزی چیست؟
همانطور که گفتیم ما با دو نوع کلی از مراقبه یا مدیتیشن روبرو هستیم که هر یک دارای ویژگی های منحصر به فردی می باشد که می تواند برای شما فواید بسیار زیادی به همراه داشته باشد. اولین روشی که شما برای مدیتیشن پیش رو دارید این است که به صورت تمرکزی این کار را انجام دهید. در این روش مشخصا شما بر روی یک چیز کاملا خاص و مشخص تمرکز می کنید. این که روی چه جیزی تمرکز می کنید چندان اهمیتی ندارد در واقع شما برای تمرکز کردن محدودیتی را پیش روی خود ندارید.
در این روش مدیتیشن یا مراقبه شما می توانید بر روی نفس های خود تمرکز کنید و به دم و بازدم خود توجه کنید و تمام حواس و تمرکز خود را معطوف به تنفس خود کنید. همچنین می توانید بر روی یکی از احساسات درونی خود تمرکز کنید. برای مثال شما در یک روز پر استرس چیزی را دیده اید که برای شما احساس شادابی به همراه داشته است، می توانید بر روی آن تمرکز کنید. همچنین می توانید بر روی یک شی بیرونی هم تمرکز کنید. تنها نکته مهم این است که شما در این شرایط باید تنها بر روی یک چیز تمرکز داشته باشید و اجازه ندهید که توجه شما منحرف شود و اگر چنین شد دوباره از ابتدا تمرکز خود را شروع کنید.
مدیتیشن یا مراقبه نظارت باز چیست؟
روش دومی که شما برای مراقبه دارید، مدیتیشن نظارت باز می باشد. در این روش هم شما باید تمرکز کنید اما نه بر روی یک چیز خاص، بلکه شما بر روی تمامی چیزهایی که اطراف شما در حال وقوع هستند تمرکز می کنید. در این روش شما به هیچ چیزی واکنش نشان نمی دهید بلکه فقط مشاهده و ملاحظه می کنید و همه چیز را تماشا می کنید.
در زمان مدیتیشن چه اتفاقی رخ می دهد؟
حالا که شما می دانید انواع مدیتیشن چگونه است شاید این سوال برای شما مطرح شود که اگر مراقبه کنید، در زمانی که در حال مدیتیشن هستید چه اتفاقی رخ می دهد؟ چه تاثیری بر روی مغز شما دارد و اصلا این کار می تواند برای شما چه مواردی را به همراه داشته باشد. باید بدانید که جالب ترین بخش مدیتیشن کردن دقیقا مربوط می شود به تاثیری که می تواند انجام این کار بر روی مغز شما داشته باشد امری که می تواند شما را بسیار شگفت زده نماید.
به صورت کلی مغز ما مدام در حال پردازش سریع اتفاقات و افکار مختلف و اطلاعات گوناگون است و حتی لحظه ای از این پردازش دست بر نمی دارد. اما بر اساس اف ام آی آر که یک تکنولوژی بسیار کاربردی می باشد دانشمندان موفق شده اند تاثیرات مراقبه بر روی مغز را به خوبی بررسی کنند و اطلاعات خوبی را به دست آورند. در زمانی که شما مدیتیشن نمی کنید مغز شما مدام در حال کار کردن است اما به محض اینکه مدیتیشن را شروع میکنید و عمل می کند، مغز شما پردازش سریع اطلاعات گوناگون را متوقف می کند.
در زمان مراقبه امواج بتا شروع به کاهش می کنند و نمایشگرها به ما نشان می دهند که این امواج به حداقل ممکن خود می رسد. این امواج میزان کارکرد مغز و پردازش اطلاعات را نشان می دهد. نکته مهم این است که شما حتی اگر برای اولین بار مراقبه می کنید، پس از بیست ثانیه تمرکز نظارت باز یا تمرکز بر روی چیزی شاهد کاهش پردازش اطلاعات مغز خود خواهید بود. کاهش این امواج و این پردازش اطلاعات برای شما می تواند دریچه ای باشد به سوی دنیای دیگر که می تواند به خوبی تمامی جوانب زندگی شما را تحت تاثیر قرار دهد.
تاثیرات مراقبه بر روی مغز چگونه اتفاق می افتد؟
لوب پیشانی: بخشی از مغز ما می باشد که مربوط به خودآگاه بوده و مسئولیت استدلال و برنامه ریزی . عواطف را به صورت کلی بر عهده دارد. این بخش یکی از مهمترین و همچنین تکامل یافته ترین بخش های مغز ما محسوب می شود که در زمان مراقبه کردن میل بسیار زیادی به سمت خاموشی دارد. این غشای قدامی تمامی فرایندهای مربوط به برنامه ریزی و بخش های مهمی نظیر پردازش عواطف و احساسات ما را در اختیار دارد و در شرایط مدیتیشن به سمت خاموشی می رود.
لوب آهینانه ای: یکی دیگر از بخش های بسیار مهم مغز ما می باشد. البته تمامی بخش های مغز انسان دارای اهمیت زیادی هستند اما در مراقبه این بخش برای ما اهمیت بسیار زیادی دارد. ما می توانیم به راحتی در زمان و فضا جهت یابی کنیم چرا که در مغز مان بخشی داریم به نام لوب آهیانه ای، زمانی که شما اقدام به مدیتیشن می کنید میزان فعالیت های این بخش که محیط اطراف ما را می تواند پردازش کند و دنیای اطراف ما را مدام تحت کنترل و برنامه خود قرار دارد عملکرد خود را کاهش می دهد.
تالاموس یا نهنج: در مراقبه یکی دیگر از بخش های بسیار مهم مغز ما را نهنج تشکیل می دهد. نهنج یا تالاموس در واقع در مغز ما مانند یک دروازه بان برای بخش های عاطفی و احساسی عمل می کند. به این بخش دروازه بان عواطف نیز گفته می شود. تالاموس برخی از داده های احساسی را به اعماق مغز هدایت می کند و از ورود داده های دیگر به این بخش ها می تواند به خوبی جلوگیری کند. وقتی که شما در حالت مدیتیشن هستید جریان های ورودی به این بخش های بسیار مهم تا اندازه قابل توجهی کاهش می یابد.
تشکیلات مشبک یا ساخت شبکه ای: از دیگر بخش های مهمی که مراقبه بر روی آن تاثیر می گذارد تشکیلات مشبک یا همان ساخت شبکه ای می باشد که یکی از مهمترین بخش های مغز ما در زمان مدیتیشن می باشد. این بخش را به اصطلاح نگهبان مغز هم می گویند. محرک ها توسط این بخش دریافت می شوند و مغز را این بخش از مغز در حالت هوشیار نگه می دارد و بر اساس محرک ها هوشیار می کند. مدیتیشن سیگنال های ارسالی و دریافتی این بخش از مغز را هم به اندازه قابل توجهی می تواند کاهش دهد.
فواید مراقبه چیست؟
اما شما زمانی که به مراقبه مشغول می شوید و مواردی که در بخش بالا به آن اشاره شد را در مغز خود به وجود می آورید چه فوایدی برای شما دارد؟ ما در این بخش قصد داریم برخی از مهمترین فوایدی که مدیتیشن برای شما دارد را بیان کنیم. این فواید می تواند موجب شود که شما زندگی بسیار بهتری را تجربه کنید و با نسخه ای از خود روبرو شوید که تا به امروز این نسخه را در خود ندیده اید و نمی دانستید می توانید تا این اندازه موفق باشید:
- افزایش ماده خاکستری مغز
برای اینکه بتوانید احساسات خود را کنترل کنید و آنها را در شرایط بسیار نرمال و شادابی نگه دارید نیاز دارید که سلول های خاکستری مغز خود را در شرایط بسیار مطلوب ، زنده و سالمی حفظ کنید که این کار در زمان مراقبه برای شما ممکن می شود.
- کاهش استرس های زندگی
در زندگی همه افراد استرس های زیادی وجود دارد و انسان ها مدام در معرض انواع موقعیت های استرس زا قرار دارند. به همین دلیل باید راهی در اختیار داشته باشند که بتوانند استرس را کنترل کرده و آن را به اندازه قابل توجی کاهش دهند ، مدیتیشن روش بسیار خوبی برای شما می باشد.
- می توانید حافظه خود را تقویت کنید
یکی از مهمترین تاثیرات مراقبه بر روی مغز شما و مهمترین فوایدی که مدیتیشن برای شما دارد این است که شما با انجام این کار می توانید به راحتی حافظه خود را تقویت کنید تا از تمامی ظرفیت های آن استفاده کنید.
- افزایش احساس همدردی و دلسوزی
شما با مدیتیشن به مرور زمان به فردی مهربان تر و دلسوزتر تبدیل می شوید که این امر می تواند موجب محبوبیت بیشتر شما در بین اطرافیان شما شود و موارد مثبت زیادی را در زندگی شما به وجود آورد.
- خلاقیت شما افزایش می یابد
یکی دیگر از مهمترین فواید مراقبه این است که شما در زمان انجام مدیتیشن و با تکرار این کار می توانید به فردی تبدیل شوید که میزان خلاقیت بالاتری را به نسبت زمان قبل از مدیتیشن دارید.
- افزایش تمرکز حواس
شما دارای حواس گوناگونی هستید که هر یک از آنها را می توانید در طول زندگی خود برای کارهای مختلفی استفاده کنید. اما در طول زندگی تمرکز حواس شما با مشکلاتی روبرو می شود که شما را دچار مشکلاتی می کند که نگران کننده است به همین دلیل شما نیاز به انجام مراقبه یا مدیتیشن دارید برای اینکه بتوانید تمرکز این حواس خود را به اندازه قابل توجهی افزایش دهید تا تحت تاثیر گذر عمر از بین نرود.
سخن پایانی
در نهایت باید بدانید که مراقبه کردن روش بسیار مهمی می باشد که شما می توانید با استفاده از آن خود را از نظر روحی، روانی و ذهنی در موقعیتی نگه دارید که زندگی برای شما زیباتر ، جذاب تر و شاداب تر به نظر برسد. همچنین شما به فردی با قابلیت های زیادی تبدیل می کند که می تواند تاثیرات مثبتی برای شما داشته باشد.
دیدگاهتان را بنویسید