مدیریت ذهن
محتویات فهرست
مدیریت ذهن
مدیریت ذهن چیست؟ همه ما می دانیم که ذهن انسان دارای قدرت بسیاری عظیم و بزرگ است که تمامی زندگی ما را کنترل می کند. ذهن بر روی تمامی رفتارهای ما در جهان هستید و با جهان هستی ارتباط دارد و از طرفی ذهن بر روی رفتاری که جهان هستی با ما دارد هم تاثیر می گذارد. ما با پدیده ای قدرتمند روبرو هستیم که به صورت ذاتی نمی تواند خوب و بدی را برای ما تفکیک کند. ذهن هر آنچه را به جهان هستی انعکاس می دهد که ما در آن پرورش داده ایم. می تواند آنچه که پرورش داده شده منفی باشد و برای ما تبعات منفی به همراه داشته باشد می تواند مثبت باشد و برای ما اتفاقات بسیار زیبایی را رقم بزند. از طرفی وقتی ما از قدرت ذهن خود خبر نداریم آنچه که در ذهن پرورش می دهیم تصادفی بوده و شاید خوب یا بد باشد.
اهمیت مدیریت ذهن چیست؟
مدیریت ذهن
با توجه به آنچه که گفته شد ما ذهنی داریم که در صورت بی خبری از قدرت های آن، یا در صورت عدم توانایی در استفاده از قدرت های آن، به صورت پیوسته چیزی در آن رشد می کند و آن را به جهان هستی ارسال می کند. آنچه که در این شرایط در ذهن ما شکل می گیرد و رشد می کند می تواند کاملا تصادفی باشد، یعنی امکان دارد ما در ذهن خود افکار منفی و بازدارنده ای را به صورت ناخواسته پرورش دهیم و آن را به جهان هستی ارسال کنیم و همان را هم دریافت کنیم، امکان دارد بسیار ارتعاش مثبتی را به جهان هستی ارسال کنیم، بازتاب بسیار مثبتی داشته باشیم و در نهایت هم بتوانیم به خوبی زندگی کنیم، اما برای اینکه درگیر اتفاقات نشویم، باید تکنیک های مدیریت ذهن را به خوبی بدانیم تا بتوانیم ذهن خود را به گونه ای مدیریت کنیم که از افکار منفی تهی شود.
مدیریت ذهن چیست؟
اگر شما توانایی این را به دست آورید که بتوانید افکار خود و باورهای درونی خود را به سمت خالی شدن از افکار منفی و بازدارنده و سرشار شدن از افکار مثبت و محرک سوق دهید، در حال مدیریت ذهن خود هستید. این ساده ترین و کاربردی ترین تعریفی است که از مدیریت کردن ذهن وجود دارد و اهداف اصلی از مدیریت کردن ذهن را هم در خود جای داده است. شما با اهمیتی که این کار دارد به خوبی آشنا هستید اما لازم است بهتر بدانید که این کار به چه معنا می باشد و چگونه صورت می گیرد.
با توجه به اینکه ذهن و مغز انسان مهمترین بخش بدن انسان می باشد، اگر شما بتوانید بر تکنیک های مدیریت ذهن خود مسلط شوید، می توانید کنترل تمامی رفتارها، ارتباطات با جهان و ارتباط جهان با خود را به خوبی مدیریت کنید. در واقع با این کار می توانیم همان چیزی شویم که می خواهیم و به همان چیزی برسیم که می خواهیم. در واقع می شود به این واسطه به تمامی خواسته ها و آرزوهایی که در دل داریم برسیم و به این ترتیب از زمان زندگی خود لذت ببریم و بتوانیم بهترین باشیم و بهترین ها را داشته باشیم.
اما برای مدیریت ذهن ما نیاز داریم که با ذهن خود آشنا باشیم. به همین دلیل باید در مورد ذهن، توانایی ها و شرایطی که دارد، نحوه آموزش و مدیریت آن و بسیاری از موارد دیگری که از پیش نیازهای مدیریت کردن ذهن می باشد اطلاعات خود را تکمیل کنیم. ما هم برای شما در ادامه این مطلب قصد داریم در ذهن و اینکه به طور کلی ذهن چیست و چه ویژگی هایی دارد اطلاعات بیشتری را ارائه دهیم تا شما بتوانید این مطلب را بهتر درک کنید.
ذهن چیست؟
سوالی که قبل از مدیریت ذهن چیست باید پرسیده شود، این است که ذهن چیست؟ ذهن و مغز انسان هر دو یک جز واحد محسوب می شوند. اجازه دهید برای درک بهتر آن برای شما مثالی بزنیم. اگر ما مغز انسان را به یک کامپیوتر تشبیه کنیم می توانیم نرم افزاری که روی کامپیوتر قرار دارد و سیستم کلی را می توانیم به کمک آن در بستر کامپیوتر پیش ببریم ذهن می باشد. پس می شود گفت مغز که قابل دیدن در شرایط خاص است سخت افزار و ذهن که دیده شدنی نیست و فقط تاثیرات آن را می بینیم نرم افزار است.
نکته: زمانی که قصد داریم در مورد قسمت های مختلف این عضو صحبت کنیم و به بخش های مختلفی که در آن وجود دارد و کارایی و کاربردهای آنها اشاره کنیم، ما به آنچه که در مورد آن صحبت می کنیم، مغز می گوییم. حالا اگر بخواهیم در مورد تصمیمات و یا کارکردهای کلی مغز صحبت کنیم به آن ذهن می گوییم. این دسته بندی برای این است که در ادامه این مطلب وقتی از کلمه ذهن برای مدیریت ذهن صحبت می کنیم به خوبی متوجه شوید که منظور ما دقیقا چیست.
ذهن و مغز انسان دارای توانایی های بسیار زیادی می باشد. اما باید بدانید که قدرت ذهن همه انسان های سالم با هم برابر است و ذهن همیشه با همان کارکرد و روشی که برای انسان های دیگر کار می کند برای ما هم کار می کند. اما آنچه که می تواند بین افرادی که نابغه هستند و افرادی که معمولی هستند تفاوت و تمایز ایجاد کند، نحوه مدیریت ذهن در این افراد می باشد. برخی ذهن را مدیریت می کنند، برخی این کار را انجام نمی دهند و برخی به اشتباه ذهن خود را مدیریت می کنند و هر یک نتایج متفاوتی را به دست می آورند.
آیا ذهن انسان نیاز به مدیریت دارد؟
ذهن همیشه و پیوسته در حال کار کردن است. ظرفیت استفاده از ذهن در همه افراد یکی است اما گاهی افراد می توانند از این ظرفیت ها بهتر استفاده کنند. برخی می توانند از این ظرفیت ها در راستای اتفاقاتی استفاده کنند که در زندگی آنها تاثیر بهتری دارد و برخی امکان دارد که از ذهن خود برای اعمال خرابکارانه و مجرمانه استفاده کنند و برخی هم اجازه دهند که این کارکرد بدون مدیریت ذهن به صورت کامل به هدر برود و هیچ دستاوردی برای فرد نداشته باشد.
ذهن انسان بیشتری تاثیر را بر روی زندگی انسان دارد. اعمال و رفتار انسان را می تواند به راحتی کنترل کند، می تواند موجب شود که ما انسانی خوشبخت باشیم و یا اتفاقا به انسانی که هیچ وقت شانس نمی آورد و همه چیز بر علیه آن می باشد تبدیل شویم. به همین دلیل ما می توانیم با تکنیک های مدیریت ذهن شرایطی را برای خود به وجود آوریم که از ظرفیت های ذهن خود در راستای رسیدن به خواسته هایی که داریم استفاده کنیم. ما باید بتوانیم ذهن خود را کنترل کنیم و با این مدیریت مانع از این شویم که افکار بازدارنده تمام ذهن ما پر کنند.
ناخودآگاه ما از ابتدای تولد ما شروع به پرورش می کند. هرآنچه را می بیند و می شوند ثبت می کند و به آنها باور می کند. آنها را در دستور کار خود قرار می دهد و تمامی جهان اطراف ما را بر اساس همان مواردی که دریافت می کند می سازد. اگر مدیریت ذهن را ندانیم و متوجه نباشیم که ذهن را چگونه می شود مدیریت کرد، ناخودآگاه ما می تواند سرشار از افکار منفی و بازدارنده ای شود که بازتاب های آن می تواند زندگی ما را زجر آور کند.
آیا می شود به آسانی ذهن را مدیریت کرد؟
ما در ذهن خود بخشی داریم به نام تفکر سریع، بسیاری از فعالیت های ما همین بخش تفکر سریع کنترل می کند. در واقع همین سیستم است که تعیین می کند ما در لحظه چه تصمیمی بگریم و یا به یک واقعه تازه رخ داده و غیر منتظره چه واکنشی نشان دهیم. همچنین اگر برای اولین بار در موقعیتی خاص قرار گرفتیم باید چه کاری انجام دهیم. با توجه به این موضوع می توانیم با قطعیت بگوییم که مدیریت ذهن اصلا نمی تواند برای ما انسان ها کار ساده ای باشد.
اما این طور نیست که مدیریت ذهن به گونه ای سخت باشد که انسان به صورت کلی نتواند ذهن خود را مدیریت کند. اگر شما بتوانید به خوبی بر ذهن خود مسلط شوید و بتوانید از تکنیک های آموزشی مدیریت کردن ذهن استفاده کنید، در شرایط خاص و حساسی که رخ می دهد دیگر لازم نیست نگران چیزی باشید، چرا که دیگر این تفکر سریع ذهن نیست که دستور می دهد و فرمان را شما می پذیرید، بلکه این شما هستید که دستور می دهید و همه چیز را با دقت می توانید مدیریت و کنترل کنید، به این ترتیب نتایج بهتری هم خواهید گرفت.
فواید مدیریت ذهن چیست؟
تا حدودی می توانیم بر اساس آنچه تا به اینجای مطلب بیان کردیم متوجه شویم که فواید مدیریت ذهن چیست؟ اما برای اینکه بتوانیم درک بهتری از مزایای مدیریت کردن ذهن داشته باشیم ما قصد داریم برای شما این مزایا و فواید را دسته بندی کنیم. مزایای این کار بسیار زیاد و شاید خارج از شمارش باشد، اما ما پنج مورد را برای شما در نظر گرفته ایم که بسیاری دیگر از مزایای مدیریت کردن ذهن را می توانیم زیر مجموعه ای از این موارد در نظر بگیریم، این پنج مورد از مهمترین مزایای اصلی مدیریت کردن ذهن عبارت هستند از:
- با استفاده از تکنیک های مدیریت ذهن ما دیگر انرژی های ذهنی خود را بر سر مسائل و اتفاقاتی که بیهوده هستند و برای ما هیچ فایده ای ندارند از دست نمی دهیم. مغز و ذهن ما مدام در حال تولید انرژی هستند، اگر ما نتوانیم مغز و ذهن خود را به خوبی مدیریت کنیم، این انرژی بی پایانی که مدام در حال تولید شدن است احتمال دارد هرز برود، درگیر مسائلی شود که اصلا برای ما کاربردی ندارد و موجب شود که ظرفیت های مغز ما را افکار بیهوده و مزاحم پر کند.
- با استفاده از تکنیک های مدیریت ذهن بدون تردید ما می توانیم زندگی بسیار بهتری را تجربه کنیم.
- برای اینکه بتوانیم موفقیت های بسیار بیشتری را به دست آوریم نیاز به تمرکز بسیار بالایی داریم و استفاده از تکنیک های مدیریت کردن ذهن موجب می شود که تمرکز ما به اندازه قابل توجهی افزایش پیدا کند.
- با بالا رفتن تمرکز ما، بدون تردید عملکرد ما در تمامی اموری که به زندگی ما مربوط است بهتر می شود.
- مهمترین ویژگی که پس این موارد ظاهر می شود این است که ما بیشتر در لحظه زندگی می کنیم.
بگذارید برای شما در مورد مدیریت ذهن و عدم آن مثالی بزنم، شما مدام دوست دارید که صبح زود از خواب برخیزید و به ورزش مشغول شوید. اما همیشه بیش از اینکه به بیدار شدن فکر کنید، به بیدار نشدن فکر می کنید. وقتی به صورت اتفاقی در روز اول بیدار نمی شوید و یا بیدار می شوید و ورزش نمی کنید ذهن شما درگیر ورزش نکردن یا بیدار نشدن است، وقتی این مسئله را مدیریت کنید و ذهن خود را به اینکه به موقع بیدار می شوید و ورزش می کنید معطوف کنید دیگر بیدار شدن برای شما سخت نمی باشد و ورزش کردن ساده می شود.
آموزش مدیریت ذهن
برای مدیریت ذهن چند راهکار بسیار ساده را در اختیار داریم، در ابتدا وقتی با مسئله ای روبرو می شویم باید سیستم تفکر سریع خود را از کار بیندازیم، ایرادی ندارد، کمی دیرتر واکنش نشان دهید و تصمیم بگیرید اما اجازه دهید که خودتان تصمیم بگیرد و از تفکر سریع پرهیز کنید. بعد از آن باید سعی کنید اقدامات ذیل را در تفکری که به دست شما افتاده است انجام دهید:
- افکار مثبت را جایگزین افکار منفی کنید
- سپس برای اینکه باید با مشکل یا مسئله به وجود آمده چگونه برخورد کنید برنامه ریزی کنید
- تمامی رفتارهایی که باید انجام دهید را اولویت بندی کنید
- در نهایت بر اساس آنچه که خود به آن رسیده اید اقدام کنید تا بتوانید به این ترتیب این فرایند را در خود نهادینه کنید.
سخن پایانی
در نهایت باید بدانید که مدیریت ذهن امری بسیار پیچیده می باشد که به تکرار و تمرین نیاز دارد. ذهن مانند اسبی است که نمی خواهد رام شود و شما به راحتی نمی توانید با اقدامات اولیه آن را رام کنید. به همین دلیل باید صبوری کنید و اجازه دهید که همه چیز به مرور زمان و آرام آرام و مرحله به مرحله پیش برود.
دیدگاهتان را بنویسید