فواید بازی کردن
محتویات فهرست
- 1 فواید بازی کردن
- 2 بازی کردن چه تاثیری بر روح و روان کودکان دارد؟
- 3 فواید بازی کردن
- 4 تفکر خلاق و هوشمند را در کودک شما شکل میدهد
- 5 بازی های تحرکی جسم کودک شما را سلامت میکند
- 6 رشد شخصیت اجتماعی و برقراری ارتباط
- 7 بازی کردن به کودک شما آموزش میدهد
- 8 دوست شدن والدین و کودک از طریق بازی
- 9 اعتماد به نفس کودک با بازی کردن بالا میرود
- 10 بازیهای هدفمند کودکان
- 11 سخن پایانی
فواید بازی کردن
فواید بازی کردن برای کودکان بسیار زیاد بوده که این موضوع بخاطر تاثیر بازی بر روح و روان کودکان است؛ بازی کردن ضمن اینکه باعث ایجاد شور و اشتیاق در آنها میشود، کمک خواهد کرد که یک کودک بتواند در جمع و در برقراری ارتباطات اجتماعی به عنوان یک فرد بزرگسال مهم و ارزشمند باشد.
تاثیر بازی بر روح و روان کودکان به این شکل است که کودک با وظایف، نقش و هویت خود آشنا شود و از این طريق بازی بتواند با گذراندن اوقات فراغتش و لذت بردن از لحظههای زندگی آشنا شود. بنابراین تمامی والدین باید به اهمیت بازی کردن در کودکان توجه داشته باشند و شرایطی را فراهم آورند تا آنها بازیهای خوب و اثر بخش انجام دهند.
کودکان به وسیله بازی با شکست و زمین خوردن روبرو میشوند و یاد میگیرند که بلند شوند و با اتکا به خود از نو شرایط جدیدی برای شروع بازی از سر گیرند.
همانطور که گفتیم بازیهای سالم و هدفمند باعث خواهند شد کودک شما رشد و تکامل درستی داشته باشد؛ بنابراین سعی کنید که کودکانتان تا جایی که امکان دارد با راهنمایی شما بازیهای مفید انجام دهند که این موضوع در رابطه با تاثیر بازی بر روح و روان کودکان است.
بازی کردن چه تاثیری بر روح و روان کودکان دارد؟
فواید بازی کردن
ما در این بخش به طور مفصل و تیتروار در رابطه با تاثیر بازی بر روح و روان کودکان خواهیم پرداخت اما لازم است به عنوان ضمیمه این مطالب بدانید که کودکان از نظر روحی، اجتماعی و نقش پذیری خود به وسیله بازی میتوانند پیشرفتهای بزرگی در زندگی به دست آورند و رشدهای چشمگیری از خود نشان دهند.
لازم است بدانید که هر کدام از بازیها به نوبه خود بهترین شرایط توسعه فردی را در کودک فراهم میکنند. به عنوان نمونه بازیهای فکری کمک خواهند کرد تفکر کودک شما خلاقانه عمل کند و بازیهای تحرکی باعث سلامتی جسمانی کودک شما خواهد شد. در ادامه به صورت تیتروار به اهمیت بازی در روح و روان کودکان شما خواهیم پرداخت.
تفکر خلاق و هوشمند را در کودک شما شکل میدهد
بازیها چه به صورت فکری چه تحرکی، خلاقیت و هوشمندی را در کودکان شما افزایش خواهند داد؛ از این طریق که اگر کودک شما در بازی با چالشهای زیادی روبرو شود، (چالشهایی که ممکن است) در آینده برای کودک شما پیش بیاید و به واسطه همین برخوردها و شکستهای کودک شما در بازی باعث خواهد شد که تفکر خلاق در او ارتقا پیدا کرده و برای پیدا کردن راه حل مشکل پیش آمده با هوشمندی پاسخهای گوناگونی بیندیشد.
اگر شما به عنوان بزرگتر کودک خود در بازی کردن او دخالت مستقیم نداشته باشید و اجازه دهید که با درایت و ذکاوت خود بعد از هر چلنج بلند شود کمکی بزرگی به او خواهد بود که در آینده به رشد و توسعه فردی دست یابد و بتواند خلاقیت خود را در بروز این مسائل و مشکلات به کار گیرد. بنابراین اگر کودک شما وقت زیادی در بازی کردن میگذراند مانع او نشوید و فقط مراقب باشید که بازیهای مخربی که باعث آسیب زدن به روح و روانش خواهد شد را انجام ندهد.
بازی های تحرکی جسم کودک شما را سلامت میکند
بازیهای تحرکی که در آن تحرک بجا در کودک شما باشد، باعث خواهد شد که کودک را از انباشتن چربی غیرمجاز در بدن دور کند و از طریق بازی کردن از حالت رخوت و تنبلی بیرون درآید.
بسیاری از کودکان کم تحرک هم دچار چاقی بیش از حد خواهند شد و هم اینکه افسرده و بی حوصله خواهند شد.
سعی کنید به عنوان والدین و اطرافیان این کودکان آنها را وادار به بازیهای سالم و پرتحرک کنید تا از این طریق فرزند شما به وزن طبیعی رسیده و از حالتهای افسردگی کودکان خارج شود.
بازیهای تحرکی خصوصا برای بیش فعالی جهت خالی کردن انرژیشان بسیار تاثیرگذار است و کمک خواهد کرد کودک بیش فعال شما از طریق انجام بازیهای تحرکی انرژی مضاعف و کاذب خود را خالی کند و خودِ همین کودکان با بازی کردن یاد خواهند گرفت که به شیوه درست انرژی بیش از حد خود را تخلیه کنند.
بازیهای تحرکی در حد و اندازه خود و تحت نظارت والدین میتواند برای کودکان بسیار مفید باشد و از این طریق تاثیر بازی بر روح و روان کودکان نشان داده خواهد شد. حداقل چند ساعت در روز اجازه دهید که کودکتان بازیهای تحرکی انجام دهند. با انجام بازیهای تحرکی کودکان شما از عضلاتی قوی قلب و ریهای سالم برخوردار خواهند شد.
رشد شخصیت اجتماعی و برقراری ارتباط
بسیاری از خانوادهها و والدین دوست دارند که فرزندانشان در زیر نظر خود و به تنهایی به بازی بپردازند اما لازم است بدانید که این احتیاطها اگر در آنها زیاده روی شود مخرب و محدود کننده است؛ بنابراین موجب رشد شخصیت اجتماعی کودک خود و برقراری ارتباط در او خواهد شد که همین موضوع تاثیر بازی بر روح و روان کودکان شما را نشان میدهد.
بازی کردنی که به تنهایی باشد چنان نتيجه قابل قبولی در کودک شما نخواهد داشت؛ پس اجازه دهید کودک شما در گروه دوستانی مطمئن از همسن و سالهای خود بازیهای مشارکتی داشته باشد. در این بازیهای گروهی کودک شما از حالت انفعال و یک تنه بودن بیرون خواهد آمد و کمک خواهد کرد که در بازیهای جمعی و بین همسالانش ارتباط درست برقرار کردن را یاد بگیرد.
در روش بازیهای گروهی کودک شما خواهد آموخت که بتواند بدون دعوا و ایجاد تنش با مصالحه کردن و گفتگو مسائل خود را پیش ببرد و با همفکری گروه همبازی خود، مشورت کردن را یاد بگیرد.
در بسیاری از بازیهای گروهی کوک شما هویتپذیری را میآموزد و متوجه میشود که او علی رغم دنیای تنهایی که دارد میتواند دوستان خوبی برای خودش داشته باشد که اشتراکات زیادی بینشان است. شما به عنوان والدین کودک خود میتوانید هر چند وقت یک بار دوستان فرزند خود را کنار او دعوت کنید.
بازی کردن به کودک شما آموزش میدهد
کودک شما از طریق بازی کردن بسیاری از مهارتهای ضروری زندگی را می آموزد. کودکان در سنینی به سر میبرند که ذهنی کنکاشگر برای یاد گرفتن دارند. این ذهنیت جستجوگر باعث خواهد شد که کودکتان مدام در حال تجزیه کردن باشد و از به واسطه بازی کردن چیزهایی که مناسب سنین بزرگسالی اش است را بیاموزد.
کودک شما از طریق روابطی که با دوستانش در دنیای بازی دارد نقشهای خود را متوجه شده و آنها را میپذیرد؛ ضمن اینکه بسیاری از فنونی را که در بهتر شدن بازی توسط دوستان همسالش انجام میشود را یاد می گیرد.
شما به عنوان والدین کودکتان باید در این رابطه از بیرون و به طور غیرمستقیم مراقب فرزند دلبندتان باشید؛ زیرا همانطور که میتواند او به این سرعت مهارتهای خوبی را بیاموزد به همان اندازه میتواند بسیاری از شیوههای نادرست را آموخته و از این طریق به خودش و دیگران آسیب بزند. در این موقعیت است که شما با ورود کردن به موقع و ضروری و از راه تربیتی نه پرخاشگری میتوانید به کودکتان بفهمانید که هر اتفاق و رفتاری درست برای الگوگیری و یادگیری نیست و یادش بدهید که از همان بچگی قدرت تشخیص خوب و بد را داشته باشد؛ این موضوع نشانگر تاثیرات مخرب و مفید بازی بر روح و روان کودکان شما است.
دوست شدن والدین و کودک از طریق بازی
دوست شدن والدین و کودک از طريق بازی، بیانگر تاثیر بازی بر روح و روان کودکان است؛ در این رابطه لازم است بگوییم که کودکان از محدود شدن متنفر هستند و بسیاری از والدین نیز به دلیل دل نگرانی های بجا و نابجایشان سخت گیریهای نادرستی روا میدارند و به همین دلیل روابطشان به سردی و کشمکش میانجامد. حالا والدین باید یاد بگیرند و آگاه باشند تا به شیوه غیر مستقیم بتوانند کدورتها را از بین برده و با کودک خود دوست شوند.
یکی از بهترین راههای دوست شدن والدین و کودک از طریق بازی کردن است. والدین میتوانند با ترتیب دادن یک بازی میان خودشان تمام دلخوریها را از بین برده و رفاقت خود با کودکشان را اثبات کنند. دوستی والدین با کودکان به روش بازی کردن خصوصا در کودکان بدقلق و لجباز بسیار جوابگو است.
کودک وقتی والدینش ساعتی را برای بازی کردن با او میگذارند، بسیار خوشحال میشود. کودک از همبازی شدنش با والدینش لذت بیشماری میبرد به این دلیل که بازی کردن والدین با کودکان باعث خواهد شد که کودک متوجه اهمیت پدر و مادرش به او شود.
اگر از آن دسته والدینی هستید که به رشد درست و بجای کودک خود اهمیت میدهید و میخواهید باعث ایجاد لذت عمیق در کودکتان شوید در ساعاتی از روز از مشغله های روزمرهتان دل بکنید و همبازی کودک خود شوید.
اعتماد به نفس کودک با بازی کردن بالا میرود
کودکی که در دنیای بازی با همسالانش قرار میگیرد یاد میگیرد با دستپاچگی و استرس داشتن باعث خراب شدن بازی برای خود و دیگران میشود؛ پس به همین دلیل سعی میکند در مراحل دیگر بازی به روش خود به خوبی عمل کند و بعد از دیدن خوشحالی در چهره اطرافیانش، خودش نیز مسرور شده و از این طريق شجاع و با عزت نفس میشود.
ضمن اینکه این اعتماد به نفس از جایی نشات میگیرد که کودکان خیلی در بازی کردنشان دنبال رقابت کردن و زمین زدن هم نیستند و فقط دوست دارند از کنار هم بودن یک لذت جمعی ببرند از این طریق تفاوت های بچه ها در بازی نمایانگر میشود و هر کدام از آنها میدانند که بهترین هستند و این موضوع نشان دهنده روند رشد در مسیر نقش پذیری و دستیابی پیدا کردن به هویت است.
بازیهای هدفمند کودکان
بازیهای تحرکی: همانطور که بیان کردیم یکی از بازیهای پرنشاط و لذت بخش در کودکان، بازیهای تحرکی هستند اگر کودکان بازیهای تحرکی را در فضای باز و آزاد و در میان همسالانشان انجام دهند تاثیرش صد چندان میشود.
بازیهای فکری: بازیهای فکری از جمله بیانگر مهم این مطلب هستند که بیانگر تاثیر بازی بر روح و روان کودکان است.
همانطور که بازیهای تحرکی و گروهی برای کودکان لذت بخش هستند، بازیهای فکری به پرورش قوه تفکر و خلاقیت کودک شما کمک خواهد کرد. این بازیها هم میتوانند به تنهایی یا گروهی انجام شوند.
بازیهای گروهی: بازیهای گروهی از دسته بازیهایی هستند که در میان کودکان تاثیرات خاص خود را دارند. بنابراین شما به عنوان والدین کودکان خود سعی کنید هر چند وقت یک بار شرایط بازیهای دسته جمعی و گروهی برای فرزندانتان را فراهم کنید.
سخن پایانی
نوشتن درباره فواید بازی کردن و تاثیر بازی بر روح و روان کودکان بسیار گسترده و عمیق است و جای بحث بسیار دارد که تمامی این تاثیرات مهم بازی کردن به پشتوانه مطالعات و تحقیقات علمی روانشناسی صورت گرفته و مشخص شده است. اما همانطور که بیان کردیم و باز هم نیاز به تاکید دارد این است که والدین با ترتیب دادن بازیهای دورادور مدیریت و نظارت شده شرایطی برای کودکانشان فراهم خواهد کرد که یاد بگیرند اعتماد به نفس کسب کنند، دوست پیدا کنند و دوستانه رفتارکنند. همچنین به رشد و پیشرفت شخصیتی دست یابند، روابط اجتماعی موثری برقرار کنند، هوش هیجانی تقویت شدهای به دست بیاورند، خلاقیتشان بالا رود و بسیاری از مسائل دیگر که در حین بازی کردن به آن دست خواهند یافت.
همانطور که گفتیم اهمیت تاثیر بازی بر روح و روان کودکان آنقدر مهم است که لازم است والدین کودکانشان را به انجام بازیهای هدفمند و مفیدترغیب کنند و با شناخت و مطالعه انواع بازی شرایط بازی کردن سالم و صحیح را برای کودکانشان ایجاد کنند.
این موضوع به این معنی نیست که والدین در بازیهای فرزندانشان دخالت مستقیم داشته باشند؛ چون این دخالتهای مستقیم قدرت اتکای کودک را از او میگیرد و باعث میشود که هیچ وقت نتواند کودک به استقلال و نقش پذیری دست یابد.
اگر شما والدینی هستید که به رشد صحیح اجتماعی، روحی، احساسی و جسمی کودکتان اهمیت میدهید، به هیچ وجه شرایط محدود کننده برای آنها مقرر نکنید و اجازه دهید که کودک آزادی عمل در بازی کردن خود داشته باشد تا بتواند بسیاری از مسائل و مشکلات پیش آمده در انجام بازی اش را خودش حل و فصل کند.
دیدگاهتان را بنویسید