ضمیر ناخودآگاه در مغز
محتویات فهرست
ضمیر ناخودآگاه در مغز
ضمیر ناخودآگاه در مغز چه جایگاهی دارد و در کجای مغز قرار می گیرد؟ همه ما بارها و بارها نام ضمیر ناخودآگاه را شنیده ایم و می دانیم که بخش اعظمی از ذهن ما را ضمیر ناخودآگاه ما تشکیل می دهد. این بخش از ذهن ما دارای قدرتی بسیار زیاد و البته دارای توانایی هایی غیر قابل انکار است. به گونه ای که بسیاری از رفتارها، افکار و اعمال ما را بدون آنکه خودمان از آن خبر داشت باشیم تحت کنترل خود دارد. برخی از برای تسلط بر ضمیرناخودآگاه گمان می کنند که اگر جایگاه ضمیر ناخودآگاه در مغز را بدانند می توانند به آن مسلط شوند. باید بگوییم که اینطور نیست و شما برای تسلط بر ضمیر ناخودآگاه خود باید سعی کنید که تکنیک های آن را به خوبی فرا بگیرید. اما ما در مورد جایگاه ضمیر ناخودآگاه در مغز در این مطلب به شما اطلاعاتی ارائه خواهیم کرد.
ضمیر ناخودآگاه چیست؟
ضمیر ناخودآگاه در مغز
یکی از بهترین راهکارها برای تعریف ضمیر ناخودآگاه استفاده از مثالی است که فروید در این زمینه می زند. از نظر فروید انسان به مانند دریایی می باشد که در آن یک کوه عظیم یخی وجود دارد. آن قسمت از کوه یخی که در سطح آب دیده می شود و برای همه آشکار است بخش خودآگاه ضمیر ما می باشد که کاملا ارادی است و ما می توانیم به صورت آگاهانه از آن استفاده کنیم و آن بخش که به صورت پنهان شده در بخش زیرین می باشد ضمیر ناخودآگاه ما است. جایگاه ضمیر ناخودآگاه در مغز هم مانند جایگاه ضمیر ناخودآگاه در این مثال می باشد. اما پیش از آنکه بخواهیم به صورت کامل در این مورد ضمیر ناخودآگاه کجای مغز قرار دارد صحبت کنیم باید در خصوص سیستم کلی مغز و نحوه تقسیم بندی اصلی و اساسی مغز اطلاعاتی را به شما عزیزان ارائه دهیم.
ما برای درک بهتر جایگاه ضمیر ناخودآگاه در مغز باید ابتدا مغز را به صورت عمودی به دو نیمکره تقسیم کنیم. در این حالت ما به دو نیمکره چپ و راست روبرو هستیم که نیمکره سمت راست نیمکره چپ مغز ما می باشد و نیمکره سمت چپی نمیکره راست مغز ما را تشکیل می دهد. هر یک از این دو نیمکره وظایفی را بر عهده دارند اما باید بدانید که جایگاه ضمیر ناخودآگاه در مغز در هیچ یک از این نیمکره ها نمی باشد. در مورد این مسئله بعد از مشخص کردن وظایف نیمکره راست و چپ مغز اطلاعاتی را ارائه خواهیم داد.
عملکرد و وظایف نیمکره راست مغز چیست؟
همانطور که گفتیم اگر مغز را به صورت عمودی برش دهیم و به دو نیمکره تقسیم کنیم، یکی از این نیمکره ها نیمکره سمت راست ما می باشد. این محل دارای وظایف مختلفی است که البته جایگاه ضمیر ناخودآگاه در مغز نمی باشد. مهمترین مواردی که توسط این نیمکره انجام می شود و این نیمکره کنترل آنها را بر عهده دارد عبارت اند از:
- عواطف
- احساسات
- تخیل
- شهود
- فعالیت های هنری
- خواب دیدن
- به رویا رفتن
که تمامی این موارد بر عهده نیمکره راست مغز ما انسان ها می باشد.
وظایف نیمکره سمت چپ مغز
این نیمکره هم جایگاه ضمیر ناخودآگاه در مغز و مسئولیت برخی از نکات و موارد دیگر را بر عهده دارد. ما در این بخش قصد داریم برخی از مهمترین وظایفی را که توسط نیمکره چپ انسان انجام می پذیرد را بیان کنیم، مهمترین این وظایف عبارت اند از:
- یکی از وظایف این بخش از مغز انسان ها انجام تحلیل های مختلف می باشد.
- کارهای مربوط به استدلال و منطق هم توسط این بخش انجام می شود.
- برای انجام محاسبات این بخش از مغز ما فعالیت می کند.
- برای مقایسه چیزهای مختلف هم نیمکره سمت چپ ما فعالیت می کند.
جایگاه ضمیر ناخودآگاه در مغز
حالا اگر ما به جای اینکه مغز را به صورت عمودی برش دهیم و به دو نیمکره چپ و راست تقسیم کنیم، مغز را به صورت افقی برش دهیم دو نیمکره به وجود می آید که نیمکره بالایی و پایینی محسوب می شوند. جایگاه ضمیر ناخودآگاه در مغز در یکی از این دو نیمکره می باشد که با توضیحاتی که در ادامه خواهیم داد برای شما عزیزان مشخص می شود. هر یک از این دو نیمکره دارای توانایی ها و قابلیت هایی هستند که با دیگری مجزا می باشد و متفاوت است.
نیمکره بالایی مغز چه وظایفی دارد
در ابتدا باید بگوییم که جایگاه ضمیر ناخودآگاه در مغز در این نیمکره نمی باشد. این نیمکره محل حضور ضمیر خودآگاه انسان ها می باشد. از همین رو تمامی کارهای ارادی که ما انجام می دهیم در این بخش از مغز ما انجام می شود. دقیقا مانند کوه یخی که قسمت پیدا و آشکار آن در سطح آب قسمت بالایی کوه می باشد. البته با این تفاوت که در مثال کوه یخی بخش کوچکی از کوه یخی بر روی سطح آب وجود دارد و قابل رویت است اما در اینجا نیمکره بالایی به طور دقیق با نیمکره پایینی فقط از نظر حجم برابر است.
تمامی رفتارها و کارهایی که ما به صورت ارادی آنها را انجام می دهیم و بر آنها تسلط داریم در این جایگاه انجام می شود. بر خلاف جایگاه ضمیر ناخودآگاه در مغز که تمامی اعمال غیر ارادی ما در آن قرار دارد. مهمترین وظایفی که نیمکره بالایی مغز ما یعنی ضمیر خودآگاه ما کنترل آن را بر عهده دارد عبارت می باشد از:
- غذا خوردن
- حرف زدن
- فکر کردن
- رانندگی کردن و یادگیری آن
- نواختن موسیقی و یادگیری آن
- یادگیری زبان های مختلف
- تنظیم ساعت های خواب و بیداری ما
نیمکره پایینی مغز انسان
جایگاه ضمیر ناخودآگاه در مغز در همین منطقه و در نیمکره پایینی مغز ما می باشد. اینجا محلی است که ضمیر ناخودآگاه ما در آن قرار دارد و تمامی رفتارها، اعمال و همچنین احساسات و عواطف ما را بدون اینکه خودمان در جریان باشیم کنترل می کند. این بخش یکی از مهمترین و مرموزترین بخش های وجودی زندگی ما می باشد. قدرتی بسیار بزرگ و شگرف در این بخش قرار دارد که هنوز برای انسان هایی که در این زمینه تحقیق کرده اند هم به طور کامل روشن و مشخص نشده اسد.
البته باید بدانید که آنچه در این بخش قرار دارد معمولا مواردی که برای شما خوشاید باشد نیست، اگرچه جایگاه ضمیر ناخودآگاه در مغز در قسمت نیمکره پایینی از نظر حجم با نیمکره بالایی مغز یکسان می باشد اما بخش عمده و عظیمی از ذهن ما را همین نیمکره تشکیل می دهد. به طور کلی اگر ذهن انسان را به ده طبقه بندی تقسیم کنیم قسمت آشکار و ضمیر خودآگاه را تنها یکی از این طبقات تشکیل می دهد و نه تا از این طبقات متعلق به ضمیر پنهان یا همان ضمیر ناخودآگاه انسان ها محسوب می شود که در بخش پایینی مغز قرار دارد.
با توجه به آماری که در مورد طبقه بندی ذهن ارائه دادیم می توانیم نتیجه بگیریم که ما تنها به ده درصد از توانایی هایی ذهن مان دارد دسترسی داریم و از نود درصد این توانایی ها محروم هستیم. البته اگر بتوانیم به ضمیر ناخودآگاه خودمان مسلط شویم می توانیم از تمامی ظرفیت های موجود در ذهن خود استفاده کنیم. اگرچه دانستن جایگاه ضمیر ناخودآگاه در مغز نمی تواند به ما در تسلط بر ضمیر ناخودآگاه ما کمکی کند ولی به هر حال ما می توانیم با استفاده از برخی از راهکارهای بسیار ساده بر ضمیر ناخودآگاه خودمان مسلط شویم.
چگونه از ناخودآگاه مغز استفاده کنیم؟
حالا که به صورت علمی از جایگاه ضمیر ناخودآگاه در مغز با خبر شدیم بد نیست که از تفاوت هایی که در ضمیر ناخودآگاه و آگاه ما وجود دارد هم اطلاعاتی را در اختیار داشت باشیم. معمولا ضمیر خودآگاه ما هر آنچیزی که منطقی باشد را می پذیرد اما این در حالی است که برای ضمیر ناخودآگاه ما فرقی نمی کند چه داده هایی را به آن بدهیم. چه مثبت چه منفی، چه خیالی و چه حقیقی، هر آنچه که ما بخواهیم و اراده کنیم را می توانیم وارد ضمیر ناخودآگاه خود کنیم.
ضمیر آگاه ما تنها با هوشیاری ما سروکار دارد و تنها در زمانی که هوشیار هستیم به کار خود و وظایف خود عمل می کند. در حالی که ضمیر ناخودآگاه ما این چنین نیست. این بخش از ذهن ما از بدو تولد تا لحظه های پایانی زندگی ما به طور کامل با ما همراه است و مدام در حال کار کردن است. حتی زمانی که ما در خواب هستیم این بخش از وجود ما ضربان قلب ما در حین خواب، تنفس های ما در همین حین و تمامی نشانه های حیاتی ما را به خوبی و با دقت کنترل می کند. به همین دلیل به طور طبیعی ناخودآگاه مغز کار خود را در تمام زمان انجام میدهد اما اگر می خواهیم بدانیم که چگونه از ناخودآگاه مغز استفاده کنیم تا بتوانیم بر آن مسلط شویم باید مقاله تسلط بر ضمیر ناخودآگاه را به خوبی مطالعه نمایید.
سخن پایانی
مرموزترین و پیچیده ترین بعد وجودی انسان ها را ضمیر ناخودآگاه ما تشکیل می دهد گرچه ما اکنون جایگاه ضمیر ناخودآگاه در مغز را به خوبی می شناسیم اما گویی همه چیز در همان جا خلاصه نمی شود. تمام ابعاد، رفتارها و احساسات ما در تمامی طول زندگی ما به نوعی جایگاه ضمیر ناخودآگاه ما می باشد.
دیدگاهتان را بنویسید