زندگی موازی یا جهان موازی چیست؟ |نظریههای افراد در رابطه با جهان موازی
نظریه جهان موازی و زندگی موازی، یکی از تئوریهایی است که از لحاظ علمی اثبات نشده است. در این نظریه هر یک از ما در نسخه دیگری و در سیارات دیگری مانند زمین زندگی میکنیم. این موضوع هم هیجانانگیز و هم کمی ترسناک میباشد ولی آیا واقعاً جهان موازی واقعیت دارد؟
باور اینکه ما در عالم تنها نیستیم و چیزی شبیه به ما و در مقیاس ما در عالم وجود دارد که انتخابهای دیگر ما را زندگی میکند هیجان انگیز است و مسلماً این هیجان زمانی بیشتر میشود که بدانیم ایده جهان موازی تنها در تخیل ما نیست و علم نیز به دنبال اثبات و طرح نظریههایی در این مورد است. منبع
جهان هستی دارای رمز و رازهای شگفتانگیز بسیاری است که بشر تاکنون تنها موفق به کشف یک درصد آن شده است. این ناآگاهی در مورد دنیای موازی و تکرار نامحدود هستی، بیشتر خود را نشان میدهد.
در این مقاله قصد داریم به این موضوع که زندگی موازی چیست و مطالب مربوط به آن بپردازیم. پس همراه ما باشید.
محتویات فهرست
- 1 عالم یا جهان موازی چیست؟
- 2 تاریخچه تئوری دنیای چندگانه
- 3 جهان موازی چگونه به وجود میآید؟
- 4 تعداد جهانهای موازی
- 5 تنها تصمیمات انسان سبب پیدایش جهان موازی میشود؟
- 6 نظریههای افراد در رابطه با جهانهای چندگانه
- 7 نظریههای افراد با جهان موازی:
- 8 علل مخالفت برخی با جهت موازی
- 9 چگونه وارد دنیای موازی شویم؟
- 10 جهانهای موازی کجا هستند؟
- 11 آیا جهان موازی مشابه جهان ما وجود دارد؟
- 12 نظریه استیون هاوکینگ در مورد زندگی موازی
- 13 نتیجهگیری
- 14 سوالات متداول
عالم یا جهان موازی چیست؟
در پاسخ به این پرسش که عالم یا جهان موازی چیست، بایستی بگوییم که این نظریه این مفهوم را میرساند که ما در جهان تنها نیستیم و علاوه بر این جهان، جهان دیگری وجود دارد. در حقیقت، چیزی شبیه به ما تمامی انتخابهای ما را در جهان دیگری بازی میکند.
همچنین نظریه زندگی موازی از نظر فیزیک کوانتوم اثبات شده است ولی تا کنون، از لحاظ علمی به اثبات نرسیده است. در حال حاضر به دلیل محدودیت بشر در تجهیزات و علمی که دارد، قابلیت اثبات نمودن صد در صد این قضیه را ندارد.
تئوری دنیای موازی در کتابهای طنز، انیمیشنها، فیلمها و ویدیوهای بسیاری به کار رفته است. از دلایلی که میتوان دنیای چندگانه را کشف و بررسی نمود این است که دنیایی که در حال حاضر در آن زندگی میکنیم، چگونه تشکیل یافته است.
تاریخچه تئوری دنیای چندگانه
در سال ۱۹۵۲ شرودینگر در سخنرانی به مخاطبانش گفت که ممکن است مدتی بعد در مورد مطلب منتشر شده، تصور کنند که وی دیوانه شده است. او گفت که معادلاتش چندین تاریخ مختلف را نشان میدهد ولی متوجه شده است که تمامی این اتفاقها به صورت همزمان بودهاند. ویلئام جیمز، فیلسوف و روانشناس آمریکایی نیز در سال ۱۸۹۵ برای اولین بار به موضوع چندجهانی اشاره کرد. بعدها این واژه در داستانهای تاریخی و رمانهای کوتاه، استفاده میشود.
جهان موازی چگونه به وجود میآید؟
راز جهانهای موازی بسیار متعدد است. زیرا همان طور که در زمینه جهان موازی تئوریهای مختلفی وجود دارد، در مورد نحوه پیدایش، تعداد آن نیز نظریههای مختلفی طرح شده است. یکی از تئوری و نظریات معروف در این مورد، مولد بودن آن است. این نظریه حقیقت محض نیست و فقط یک تئوری پرطرفدار در رابطه با پیدایش زندگی موازی میباشد.
مطابق این نظر، یک ماده در کل هستی وجود داشته است که چگالی جهان درون آن جای گرفته بود. بر اثر انفجار این ماده، بیگ بنگ به وجود آمده است. از آن زمان، در اثر به وجود آمدن یک ماده جهانی ساخته شده است که در آن جهان، چنین اتفاقی نیفتاده و درواقع، این ماده به وجود نیامده است.
تعداد جهانهای موازی
بین پیدایش دنیای موازی با تعداد آن، ارتباط مستقیمی وجود دارد. گفتیم که در مورد نحوه پیدایش آن تئوریهای مختلفی طرح شده است. مثلاً یکی از نظریههای رایج این است که در اثر برخورد دو جهان موازی با یکدیگر، بیگ بنگ به وجود میآید و در اثر آن، دنیای موازی جدیدی تشکیل میشود.
براساس این تئوری، میتوان گفت که تعداد جهانهای موازی بینهایت است.
به طور مثال زمانی که فردی میخواهد از خیابان عبور کند، در آن لحظه جهان موازی ساخته میشود که در آن این تصمیم را نگرفته است. یک مثال دیگر در این زمینه این است که مثلاً موبایل راننده زنگ میخورد و او تصمیم میگیرد که به آن جواب دهد. در همین لحظه، جهان موازی دیگری ساخته میشود که در آن راننده تلفن خود را جواب نمیدهد.
دقت داشته باشید که این مطلب، تنها یک مثال است و درستی یا نادرستی آن مشخص نمیباشد. مانند بسیاری از تئوریهایی که در مورد دنیای موازی طرح شده است که هر کدام میتوانند درست یا غلط باشند.
تنها تصمیمات انسان سبب پیدایش جهان موازی میشود؟
در پاسخ به این پرسش باید بگوییم که خیر. زیرا هیچ نظریهای در این زمینه وجود ندارد که ساخت زندگی موازی فقط محدود به تصمیمات انسان است. در نظریههایی که پیرامون دنیای موازی مطرح شده است، مواردی وجود دارند که در آن انسان هیچ نقشی نداشته است. پس بر اساس نظریات موجود در این زمینه، انسان میتواند دنیای موازی را تشکیل دهد ولی تشکیل آن محدود به تصمیمات انسانها نیست.
نظریههای افراد در رابطه با جهانهای چندگانه
دانشمندان جهان چندگانه را در قالب پنج مفهوم مختلف، بیان کردهاند که به طور مفصل، به بیان هر یک از آنها میپردازیم.
- عالمهای بیکران: مطابق این نظریه، فضا و زمان صاف است. پس وجود عالمهای دیگری فراهم میشود ولی ممکن است که هر یک از جهانها، شروع به تکرار کنند. زیرا ذرات از جهات خاصی شروع به تجمیع میکنند.
- عالمهای حباب دار: مطابق این نظریه در رابطه با زندگی موازی، جهان ما به شکل یک حباب میباشد. این حباب، در میان شبکهای از فضاهای حباب مانند قرار گرفته است که بعضی از آنها دارای تورم بیشتر و برخی دارای تورم کمی هستند.
پس قوانین فیزیکی در جهانها، متفاوت از یکدیگر بوده و این جهانها به هم پیوسته نمیباشند.
- عالمهای دختر: هر یک از تصمیمات شما که دارای نتیجهای باشد، تعدادی زیادی جهان وجود دارد که در هر یک از آنها، یک نتیجه از تصمیم شما شکل میگیرد. پس در یک جهان، ممکن است که شما در دانشگاهی در آلمان قبول شوید ولی در جهان دیگر در دانشگاه دیگری پذیرفته شوید. پس هر دو نتیجه تصمیم شما در عالمهای دختر، شکل میگیرد.
- عالمهای ریاضی: با کاوش در جهان ریاضیات، ممکن است ساختار ریاضی براساس جهانی که زندگی میکنید، تغییر یابد. ماکس تگمارک توسعهدهنده نظریه عالمهای ریاضی بیان میکند که میتوان ساختار ریاضی را به طور کاملاً مستقل بیان کرد. همچنین این عالمها قابلیت این را دارند که بدون وجود انسانها شکل گرفته و توسعه یابند.
- عالمهای موازی: آخرین نظریه در راستای جهانهای چندتایی، زندگی موازی میباشد. براساس این نظریه، جهان موازی به تعداد بینهایت وجود دارد که شامل تکهها و کیهانهایی مشابه ما، تکه و جهانهای متفاوت در موقعیت یک ذره، تکه و کیهانهایی در موقعیت دو ذره و تکه و جهانهای متفاوت با ما میشود. پس براین اساس، بینهایت جهان موازی وجود دارد.
نظریههای افراد با جهان موازی:
نظریههای افراد با جهان موازی بسیار مختلف میباشد که هر یک، مفاهیم مختلفی را از این جهان بیان کردهاند.
- کوانتوم جهان، گربه زنده است یا مرده: بیان نمودن کوانتوم برای دانشمندان نیز دشوار است ولی به زبان ساده، میتوان گفت که در کوانتوم مفهوم شکل تفاوت داشته و هر کاری دارای بیش از یک نتیجه احتمالی است. طبق این نظریه، گربه مشهور شرودینگر که در جعبه زندانی شده است، میتواند زنده یا مرده باشد. زنده یا مرده بودن گربه به نگاه ما بستگی دارد.
- خط زمان، من بینهایت: حال شاید بپرسید که کوانتوم و جهان موازی چه ارتباطی با یکدیگر دارند؟ برای درک این موضوع فرض کنید که هنگام باز کردن درب اتاق، شما هم از اتاق خارج شدید و هم خارج نشدید. پس دو خط زمانی متفاوت در زندگی شما به وجود میآید که در اصطلاح جهان متعدد، نامیده میشود.
موضوع جهانهای متعدد برای اولین بار توسط شخصی به نام Everett مطرح شد. پس با گرفتن تصمیمات بزرگ و کوچک، خطی جدید در زمان و مکان تولید میشود که اگر تعداد خطوط را با تعداد موجوداتی که به لحظات کوانتومی نگاه میکنند، مقایسه نمایید قطع به یقین به جهان موازی بینهایتی خواهید رسید.
یکی از قسمتهای ترسناک این نظریه، این است که مفهوم زمان در آن متفاوت میباشد. یعنی ممکن است ما هم زنده باشیم هم مرده، هم ازدواج کردیم و هم مجرد.
- تئوری ریسمانی؛ یک انفجار بزرگ: در این نظریه، جهان از ریسمانهای زیر کوانتومی ساخته شده است که با لرزش ریسمانها، شکل و وجود مواد مشخص میشود. این تئوری، وجود زندگی موازی را تأیید میکند ولی این جهانهای موازی در کنار هم قرار دارند. در نتیجه احتمال برخورد و ارتباط آنها با یکدیگر، وجود دارد.
- جهانهای محدود و سفر در زمان: این نظریه، تعداد جهان موازی را محدود میکند. مطابق با این تئوری، فرد زمانی که به گذشته سفر کند و بخشی از خط زمان را تغییر دهد، یک دنیای موازی به وجود میآید. پس با سفر گذشته نمیتوان آینده زندگی خود را تغییر داد.
نظریه سفر در زمان به ما میگوید که با سفر در گذشته و ایجاد تغییرات در آن، آینده تغییر نمییابد. بلکه خط جدیدی در زمان تولید شده و آینده به شکل دیگری رقم میخورد.
- جهانهای موازی شخصی: مطابق این نظریه، هر یک از ما یک دنیای اختصاصی داریم که تنها برای خودمان، قابل مشاهده است. پس زندگی موازی بینهایتی با محوریت افراد دیگر وجود دارد.
- جهان در یک بازی کامپیوتری: از افراد مشهوری که این تئوری را قبول دارند، میتوان به ایلان ماسک اشاره نمود. مطابق این نظریه، ما کاراکترهایی در بازی کامپیوتری هستیم و چیز واقعی در دنیای ما وجود ندارد. در این بازی که به صورت بینهایت، بازی شده است منهای موازی بینهایتی وجود دارد که هر یک، پیشرفت خاصی را کسب کردهاند.
نکته ترسناک این نظریه، نداشتن اختیار است. بر اساس این تئوری، ما توسط یک فرد کنترل میشویم.
علل مخالفت برخی با جهت موازی
با وجود برخی اثباتها و نظریاتی که در زمینه زندگی موازی طرح شده است ولی همه با این نظر موافق نیستند. به طول مثال، اتان سیگال مقالهای در سال ۲۰۱۵ ارائه داد که بینهایت بودن فضا و زمان را تأیید نمود ولی گفت که در این بینهایتها، دارای محدودیتهایی میباشند. یکی از دلایل اثبات سخنش این است که جهان دارای ۱۴ میلیارد سال قدمت است. بنابراین که جهان بینهایت نبوده و محدودیت دارد. پس موضوع تعداد امکان تنظیم مجدد ذرات نیز منتفی میشود.
در نظر این محقق، گسترش ماده به صورت نمایی موجب کاهش احتمال وجود جهان موازی مشابه این جهان میشود.
در نظر سیگال، بایستی این تک واحدی بودن را جشن گرفت. زیرا هیچ فردی نمیتواند زندگی که شما آرزویش را دارید زندگی کند. پس سعی کنید تصمیماتی را بگیرید، که منجر به پیشرفت شما شود.
چگونه وارد دنیای موازی شویم؟
شاید در ذهن برخی از شما این است که چگونه وارد دنیای موازی شویم یا چگونه به آن سفر کنیم. باید بگوییم که فعلاً در حال حاضر، احتمال این امر صفر است. زیرا علم کنونی بشر در این زمینه کم میباشد.
البته برخی از ادعاها در این زمینه وجود دارد که با مرگ، میتوان به دنیای موازی رفت. ولی نمیتوان از لحاظ علمی این موضوع را تأیید نمود و حتی نمیتوان آن را رد کرد. پس در حال حاضر اگر نظریه دنیای موازی واقعیت نیز داشته باشد، نمیتوان به آن سفر کرد. شاید در آینده بشر با پیشرفت در تجهیزات، بتواند با کنترل منحنی فضا و زمان این امر را میسر کند.
جهانهای موازی کجا هستند؟
با احتمال درست بودن وجود جهانهای موازی، نظریه پرطرفداری در این زمینه وجود دارد که میگوید جهانهای موازی در یک نقطه با ارتعاش فرکانسهای مختلف میباشند. پس مطابق این تئوری، جهانهای موازی بینهایتی در آن واحد و در یک جا قرار دارند.
نظریه مذکور یکی از انواع نظریات پرطرفدار در این مورد میباشد ولی نظریههای مختلفی دیگری نیز در راستای این موضوع وجود دارد.
آیا جهان موازی مشابه جهان ما وجود دارد؟
پاسخ قطعی برای این سؤال وجود ندارد و بستگی به پذیرفتن هر یک از تئوریهای مطرح شده در این زمینه دارد. مثلاً نظریهای وجود همزمان جهانهای مشابه را رد میکند. بر اساس این نظریه، دنیای موازی در نتیجه یک اتفاق به وجود میآید. پس این اتفاق موجب تفاوت جهانها با یکدیگر میشود.
ولی تئوری دیگری وجود دارد که میگوید منشأ پیدایش جهانهای موازی، اتفاقات نمیباشند. بلکه بینهایت جهان موازی به صورت همزمان، به وجود آمده است که مستقل از یکدیگر بوده و گسترش مییابند. پس مطابق این نظریه هم میتوان گفت که شاید جهانهای دیگری وجود داشتهاند که از لحاظ آینده نیز به جهان ما شباهت داشتهاند.
بنابراین این که دنیای موازی شبیه به جهان ما وجود دارد یا خیر، پاسخ قطعی وجود ندارد و هر کدام از پاسخها بستگی به پذیرفتن انواع مختلف نظریات مطرح شده در این زمینه دارد.
توجه داشته باشید که هیچ یک از موارد بیان شده در این مقاله قطعی نبوده و تنها تئوریهای مطرح شده در مورد این موضوع نیز نمیباشند. تمامی این مسائل تنها فرضیات و حدسیات افراد مختلف و دانشمندان فعال میباشد که در مورد موضوع جهانهای چندگانه به بررسی و کاوش پرداختهاند.
نظریه استیون هاوکینگ در مورد زندگی موازی
استیون هاوکینگ قبل از مرگ خود، به موضوع دنیای موازی پرداخته است. وی در یکی از مصاحبههای خود در این زمینه گفته است که ما یک جهان نیستیم ولی تعداد جهانهای موازی نیز بینهایت نمیباشد.
در آخرین مقاله هاوکینگ طبق نظریه ریسمان بررسی شده است که بر این اساس، عالم محدود میباشد. پس بسیار سادهتر از نظرات رایجی است که در این زمینه وجود دارد. مطابق با نظریه معمول تورم ابدی، جهان ما مانند یک فراکتال میباشد که دارای تکههای مختلف جیب مانند است و از طریق یک اقیانوس در حال باد کردن، جدا شده است.
ولی هاوکینگ هیچ گاه از نظریه عالمهای چندگانه پیروی نمیکرد. زیرا طبق نظر او اگر واقعاً نظریه جهانهای چندگانه درست بود، قابلیت آزمایش شدن نیز نداشت. به همین دلیل، وی اصلاً نمیتوانست این نظریه را بپذیرد.
مطابق اخرین نظریه هاوکینگ، عالم یک هولوگرام بزرگ و پیچیده میباشد که حقایق فیزیکی سه بعدی در فضا به دو بعدی، کاهش پیدا میکند. پس تورم ابدی دچار کاهش به یک حالت بیزمان و بیانتها در یک سطح فضایی میشود. بنابراین بر اساس این نظریه، قوانین فیزیک در همه جهانها یکسان بوده و هیچ تفاوتی ندارد.
نتیجهگیری
نظریه جهان موازی از نظر فیزیک کوانتوم قابل اثبات میباشد. تا به حال، آزمایشهای مختلفی در این زمینه انجام شدهاست و اکثر آنها وجود آن را تأیید کردهاند ولی از لحاظ علمی وجود زندگی موازی اثبات نشده است. پس با فرض وجود دنیای موازی، در عین حال که کمی ترسناک میباشد ولی هیجانات مخصوص به خود را دارد. در این مقاله سعی نمودیم شما را با جهان موازی آشنا کنیم و تئوریهای مختلف در این مورد را به شما ارائه دهیم تا به درک درست و کلی از مفهوم جهانهای موازی برسید. امیدواریم که از مطالب مذکور، اطلاعات کافی را کسب نموده باشید.
https://www.space.com/32728-parallel-universes.html
سوالات متداول
عالم چیست؟
این نظریه این مفهوم را میرساند که ما در جهان تنها نیستیم و علاوه بر این جهان، جهان دیگری وجود دارد. در حقیقت، چیزی شبیه به ما تمامی انتخابهای ما را در جهان دیگری بازی میکند.
چگونه به دنیای موازی سفر کنیم؟
فعلاً در حال حاضر، احتمال این امر صفر است. زیرا علم کنونی بشر در این زمینه کم میباشد. شاید در آینده بشر با پیشرفت در تجهیزات، بتواند با کنترل منحنی فضا و زمان این امر را میسر کند.
جهان موازی مشابه جهان ما وجود دارد؟
پاسخ قطعی برای این سؤال وجود ندارد و بستگی به پذیرفتن هر یک از تئوریهای مطرح شده در این زمینه دارد.
6 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
آیا جهان موازی واقعا وجود دارد؟
سلام وقت بخیر دوست عزیز
نظریه جهان موازی یکی از تئوریهایی است که از لحاظ علمی اثبات نشده است.
زندگی موازی چیست ؟
سلام وقت بخیر دوست عزیز
در مقاله فوق ما بصورت کامل در مورد زندگی موازی توضیح داده ایم
میشه لطفا کمی در مورد زندگی موازی در خواب توضیح دهید
سلام وقت بخیر دوست عزیز
درحال حاضر در مورد زندگی موازی در خواب این نظریه وجود دارد که برخی رویاهای با جزئیات، پیچیده، مرموز و خاصمان میتواند چشم اندازی از جهان های موازی نامرئی باشد که درست در کنار واقعیت خودمان وجود دارند.